Pictură, colaj textil şi tapiserie de Marijana şi Relu Biţulescu, la Muzeul de Artă Craiova

0
1348

expo muzeu 3În sălile de la parterul Muzeului de Artă Craiova se va deschide mâine, 25 aprilie, ora 18.00, expoziţia „Despre infante, menine, dive şi alte graţii”, cuprinzând lucrări de pictură, colaj textil şi tapiserie ale artiştilor Marijana şi Relu Biţulescu. Deşi originari din Craiova, cei doi soţi expun aici pentru prima dată. Curatori: Cătălin Davidescu, Laura Tiparu

expo muzeu Marijana Bitulescu 1
Marijana Biţulescu

Născută la 12 august 1954, la Craiova, Marijana Biţulescu a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia Tapiserie – promoţia 1979, şi este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Secţia Arte Decorative. Din anul 1979 participă la expoziţiile şi saloanele oficiale din România cu tapiserie, colaj textil, broderie, miniatură textilă, design industrial. Activitatea sa artistică este una bogată, cu expoziţii personale vernisate îndeosebi în Bucureşti, dar nu numai, şi cu numeroase participări la expoziţii în străinătate (Bruxelles, Paris, Strasbourg, Beirut, Istanbul etc.). Relu Biţulescu este artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar este şi cunoscut toboşar, mai ales din concertele susţinute împreună cu Nicu Alifantis.

expo muzeu Relu Bitulescu 1
Relu Biţulescu

Potrivit reprezentanţilor muzeului craiovean, artiştii Marijana şi Relu Biţulescu «au ales să acorde atributului decorativ momentul său de glorie, în care să se manifeste plenar, să cucerească tot spaţiul lucrării, chiar să se deghizeze glumeţ într-un personaj sau altul. L-au transformat în subiect al artei. Cele ce se numesc infante, menine, îngeri, sau chiar Eva, nu sunt existenţe particulare, ci compoziţii care primesc trăsături şi  un „aer” ce le face recognoscibile: crinoline şi dantele, franjuri cu clopoţei, coafuri elaborate, un măr. În rest, imaginile se ţes sau se compun, în combinaţie cu rama, cu aţa, cu vopseaua, acelaşi tip de personaj putându-se numi Divă, Infantă sau Art nouveau. O naraţiune relatată pe două voci, reflectată prin două priviri, construită în tehnici multiple, dar organizată ca o singură lume, a cărei unitate este dată de atmosfera inconfundabilă şi prietenoasă a spaţiului imaginat ca o ars combinatoria de forme, culori şi texturi, intrate într-o armonie domestică şi suavă».