La Negoi, Ocolna şi Vârvoru de Jos: „Inspiraţie pentru viitor”, un proiect care accelerează schimbarea

0
92

rural50 de femei de carieră au împărtăşit experienţa lor profesională cu 50 de tinere din mediul rural în cadrul evenimentului “Inspiraţie pentru viitor” organizat de Fundaţia PACT în parteneriat cu AVON Cosmetics România. Din 2006, Fundaţia PACT accelerează schimbarea în sudul României deoarece cred reprezentanţi acestei fundaţii că România va evolua sănătos dacă va creşte de jos în sus, prin lideri şi idei din interiorul comunităţilor locale. Au fost sprijinite peste 160 de comunităţi si peste 22.000 de persoane cu facilitare, instruire, consultanţă şi finanţare să identifice nevoi ale propriei comunităţi, să le prioritizeze şi să îşi asume responsabilitatea pentru rezolvarea lor.

Cele 50 de tinere provin din 13 comunităţi, din 9 judeţe din sudul României: Bumbeşti-Jiu (Gorj), Caracal (Olt), Corbeni (Argeş), Eşelniţa (Mehedinţi), Găujani (Giurgiu), Lanurile (Brăila), Mahmudia (Tulcea), Merişani (Argeş), Negoi (Dolj), Ocolna (Dolj), Sfântu Gheorghe (Tulcea), Spanţov (Călărăşi), Vârvoru de Jos (Dolj). Ele s-au întâlnit cu femei de carieră care lucrează în domenii variate precum business, media şi comunicare, antreprenoriat, resurse umane, administraţie publică. Acestea au petrecut o zi împreună cu tinerele lor invitate şi au povestit despre reuşitele şi provocările lor, oferindu-le modele de inspiraţie.  La rândul lor, cele 50 de tinere au avut ocazia să povestească despre comunităţile lor şi despre greutăţile cu care se confruntă.  A doua zi tinerele au participat la un atelier de dezvoltare personală care să le ajute să se descopere şi să le dea idei despre ce pot face în viitor.

„Aceste tinere nu au acces la informaţii şi oportunităţi”

rural1Inspiraţie pentru viitor este unul dintre proiectele prin care Fundaţia PACT sprijină accelerarea dezvoltării comunităţilor rurale din sudul României prin intervenţii sustenabile în educaţie, sănatate, locuire şi antreprenoriat social. “Aceste tinere nu au acces la informaţii şi oportunităţi precum cele care trăiesc în oraşele mari. Opţiunile lor profesionale sunt reduse şi, de multe ori, sunt nevoite să renunţe la visurile lor. Această realitate este confirmată de cifre: în 2015 rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 27,8% în mediul rural, faţă de 5,9% în oraşele mari. Inspiraţie pentru viitor este una dintre iniţiativele prin care ne dorim să susţinem educaţia în comunităţile sărace din sudul României.”, a declarat Gabriela Stanciu, director executiv Fundaţia PACT.

12 cluburi pentru tineri în judeţele Gorj, Dolj şi Olt

         În 2016, PACT a sprijinit dezvoltarea a 12 cluburi pentru tineri în judeţele Gorj, Dolj şi Olt. Tinerii au participat la cursuri de educaţie financiară şi implicare în comunitate, iar la finalul au propus şi implementat 12 proiecte comunitare pornite de la nevoi locale.  “Campania Respectului pentru femei, una dintre iniţiativele sociale AVON, e un demers necesar în faţa unei probleme care pare să se replice la nesfârşit în jurul nostru. De aceea, credem că e de datoria noastră să vorbim deschis şi să ne implicăm pentru rezolvarea unor răni pe care niciun machiaj nu le-ar putea acoperi: rănile violenţei asupra femeii. Poate le consideraţi pe tinere prea mici, încă prea jucăuşe pentru un astfel de subiect.  Credem însă că e optim ca adolescenţa, perioada primelor legături de cuplu şi cea în care luăm primele decizii importante, să fie cea în care tinerele află că e important să pună preţ pe demnitatea lor şi că pot obţine orice îşi doresc prin muncă şi perseverenţă.”, a subliniat Stela Toderaşcu, Senior Commercial Marketing Manager AVON Cosmetics România.