Seară concertistică, pe acorduri romantice şi sud-americane

0
83

„Stagiunea Prieteniei” / „Friendship Season – it never gets old!” aduce şi ritmuri sud-americane în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia”! „Un repertoriu irezistibil de antrenant şi o lucrare prin excelenţă romantică, semnată de Robert Schumann, este interpretat de simfonicul craiovean, sub bagheta dirijorală a tânărului Victor Hugo Toro. La pian, Dana Radu, deţinătoarea Premiului Criticii Muzicale pentru cel mai bun pianist acompaniator”, anunţă reprezentanţii instituţiei.

Concertul de astă-seară, ora 19.00, al Filarmonicii craiovene are doi invitaţi din America de Sud: dirijorul Victor Hugo Toro (Chile) şi pianista Dana Radu, născută în România, iar în prezent stabilită în Brazilia.

Victor Hugo ToroVictor Hugo Toro a desfăşurat o importantă activitate artistică în fruntea unor orchestre de tineret din Chile. De asemenea, s-a afirmat şi în calitate de compozitor, lucrările sale fiind interpretate de diverse ansambluri simfonice şi grupuri camerale. Numele său se regăseşte printre cei „100 de Lideri Tineri” desemnaţi de jurnalul „El Mercurio”, iar municipalitatea din Sao Paulo l-a premiat pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea vieţii muzicale a oraşului şi pentru rezultatele obţinute în domeniul cooperării interculturale Chile – Brazilia.

Dana Radu2Pianista Dana Radu a început studiul muzicii în oraşul natal, Ploieşti, continuându-şi pregătirea de specialitate la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesorilor Viniciu Moroianu, Octavian Rădoi şi Viorica Rădoi. Laureată a mai multor competiţii din România (Concursul Internaţional de la Bucureşti – secţiunile duo şi solo pian, Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti), la Concursul „Mihail Jora” a obţinut Premiul „Olga Szel” şi Premiul „Ludmila Popişteanu” pentru interpretarea unei lucrări solistice. De asemenea, este deţinătoarea Premiului Criticii Muzicale pentru cel mai bun pianist acompaniator. În prezent îşi desfăşoară activitatea ca pianist corepetitor în cadrul Fundaţiei Orchestrei Simfonice de Stat din Sao Paulo.

În programul concertistic al serii se regăsesc Uvertura „Zampa” de Ferdinand Herold; Concertul în La minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann; 3 aires chilenos de Enrique Soro; Danzon no. 2 de Arturo Marquez; Rio Sao Francisco de Joao Guilherme Ripper; Suita de balet „Estancias” de Alberto Ginastera. Biletele pot fi cumpărate de la Agenţia Filarmonicii „Oltenia”, la preţurile de 30 lei; 20 lei (pensionari), 15 lei (elevi, studenţi).