Volumul autobiografic “Cartea mea”, lansat la Craiova

0
153

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a găzduit, ieri, o lansare de carte inedită. Autoarea, Violeta Mitroi, de loc din oraşul de pe Dunăre, Calafat, aflată de mai mulţi ani în America, a ales să-şi povestească viaţa deloc uşoară, în romanului autobiografic intitulat “Cartea mea”. La eveniment au luat parte Sorina Stăiculescu, jurnalist independent, şi Marius Pampu, deţinut şi fost jurnalist, care s-au ocupat de corectura şi editarea volumului.

«Povestea acestei cărţi ar putea constituii chiar ea subiectul unei alte cărţi. Sorina Stăiculescu este “vinovată” pentru că în urmă cu şase ani a scris un articol despre mine, pe care doamna Violeta Mitroi l-a citit, şi, pentru că a impresionat-o foarte mult, a luat legătura cu noi. Este o persoană care ştie să aprecieze oamenii. Am încercat să o ajut cât de puţin am putut. Am făcut corectura la prima mână şi acest lucru a fost posibil datorită celor de la Penitenciarul Craiova, care au acceptat ca eu să mă implic în acest proiect. Pot spune că sunt primul om care a citit această carte. Dincolo de faptul că este un roman autobiografic, cartea este o radiografie a societăţii româneşti din perioada postbelică şi până în zilele noastre», a declarat deţinutul Marius Pampu, despre care autoarea chiar scrie câteva rânduri în cartea sa, spunând că “m-am apropiat sufleteşte de acest tânăr”.

Violeta Mitroi: “În timp ce scriam plângeam”

De ce lansarea volumului “Cartea mea” a fost una inedită? Pentru că autoarea nu a fost prezentă la eveniment, ea vorbind din America despre lucrare prin intermediul telefonului. În paginile volumului “Cartea Mea”, apărut la Editura „Revers”, autoarea vorbeşte deschis despre viaţa ei plină de încercări dureroase pe care a reuşit să le depăşească cu ajutorul celor dragi şi al lui Dumnezeu, oferind astfel un exemplu celor care, depăşiţi de evenimente şi cuprinşi de disperare, renunţă la luptă uitând că până la urmă viaţa este cel mai frumos dar şi trebuie trăită şi în momentele ei de glorie, cât şi în cele de suferinţă. «De unde a pornit această dorinţă de a scrie o carte? Mereu le povesteam copiilor despre greutăţile prin care am trecut, ei m-au sfătuit şi mi-au dat curajul să aşez toate întâmplările în paginile unei cărţi. Aşa a luat naştere “Cartea mea”. În timp ce scriam plângeam, toate amintirile îmi treceau prin faţa ochilor, toate greutăţile… În urmă cu câteva săptămâni, atunci când am primit cartea prin poştă, am avut emoţii, am plâns citind-o şi nu am mai lăsat-o din mână până la miezul nopţii, atunci când am ajuns la ultima filă», a povestit Violeta Mitroi despre romanul autobiografic

 

Sorina Stăiculescu, jurnalist independent şi cea care a ajutat-o pe autore cu publicarea volumuluii “Cartea mea”: “Am lucrat cu drag la această carte. M-a impresionat povestea doamnei Violeta Mitroi – un om deosebit. Experienţa dumneaei de viaţă este absolut incredibilă, a suferit foarte mult, motiv pentru care s-a şi implicat în mai multe campanii umanitare”.

 

“Însă aceasta este viaţa – un teatru, iar fiecare avem roluri diferite de interpretat. Fiecare dintre noi are un rol bine stabilit de Cel de Sus. Nouă, oamenilor, nu ne rămâne decât să ne iubim unii pe alţii, să ne ajutăm în nevoi, să fim cât putem de buni unii cu alţii”. (“Cartea mea”, Violeta Mitroi, Ed. „Revers”, Craiova, 2012)