Forţă de muncă ieftină în penitenciar

0
362

Lucrători în agricultură ori în ambalarea confecţiilor textile, muncitori în construcţii industriale şi civile, rutiere şi feroviare – asta pot găsi în penitenciare angajatorii care intenţionează să recruteze forţă de muncă din rândul deţinuţilor. 

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Penitenciarului Craiova au anunţat că pun la dispoziţie forţă de muncă specială – deţinuţi, pe perioadă de timp determinată, între o lună şi un an, în condiţii avantajoase şi cu un număr variabil de persoane. Asta după ce Administraţia Naţională a Penitenciarelor a creat un cadru normativ corespunzător astfel încât cei care execută pedepse privative de libertate să poată desfăşura activităţi productive în interiorul şi în afara locurilor de deţinere.

Puşcăriaşii pot munci în domeniul construcţiilor industriale şi civile, rutiere şi feroviare sau în agricultură. De asemenea, cel mai mare penitenciar din Craiova oferă şi servicii de coasere manuală a încălţămintei, de ambalat confecţii textile sau de fabricare a articolelor de feronerie. Nu în ultimul rând, închisoarea pune la dispoziţie forţă de muncă pentru producţia de mobilier şi activităţi auxiliare şi pentru munci necalificate aşa cum ar fi recuperarea deşeurilor şi reciclarea acestora, lucrări de curăţenie, manipulat materiale sau săpături de şanţuri.

Paza şi hrana sunt asigurate de închisoare

Printre avantajele accesării forţei de muncă din penitenciar se numără scutirea de la plată a obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetul asigurărilor de sănătate. În plus, închisoarea este cea care îşi asumă ca responsabilităţi paza şi hrana persoanelor private de libertate. Un beneficiu este şi acela că pe toată perioada derulării contractului este asigurat un număr constant de persoane private de libertate, atât în interiorul penitenciarului, cât şi în exteriorul acestuia. Alte avantaje pot fi considerate asigurarea spaţiilor de natura halelor ce pot fi amenajate prin amplasarea utilajelor în vederea confecţionării produselor, folosind persoane private de libertate la muncă şi negocierea tarifelor în funcţie de complexitatea lucrărilor efectuate.

„Penitenciarul Craiova îşi desfăşoară activitatea în cadrul comunităţii locale având ca principiu de bază creşterea gradului de siguranţă a societăţii. Iar folosirea forţei de muncă speciale poate asigura cea mai eficientă soluţie pentru societăţile care doresc stabilitate şi rentabilitate în activităţile desfăşurate”, a declarat Cătălin Borleanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Craiova.

De asemenea, în interiorul locului de deţinere, echipele de lucru, sub supraveghere specializată, pot executa lucrări de coasere manuală în confecţionarea încălţămintei din piele, pe bază de comandă sau contract. Pentru a putea implica în activităţi practice un număr cât mai mare de persoane private de libertate custodiate de penitenciar, se pot amenaja şi ateliere de tâmplărie.

Lipsa unui loc de muncă, printre cauzele de recidivă

Obţinerea unui loc de muncă este de multe ori şi un obiectiv al deţinuţilor. De altfel, principala necunoscută pentru mulţi dintre condamnaţii care ies pe porţile închisorii după ce îşi ispăşesc pedeapsa rămâne cea legată de posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă. Iar pentru a evita recidiva este necesar suportul, în egală măsură, din partea instituţiilor, a organizaţiilor neguvernamentale, dar şi a altor componente ale societăţii. Anul trecut, deţinuţii de la Penitenciarul Craiova au şi participat la o bursă a locurilor de muncă special organizată pentru ei. În plus, tot sub coordonarea celei mai mari închisori din Oltenia, anul trecut au avut loc întâlnirea psihologilor şi asistenţilor sociali din regiunea Sud-Vest şi întâlnirea educatorilor coordonatori ai cursurilor şcolare din regiunea Sud-Vest. Totul pentru a pune la punct o strategie legată de reinserţia socială, în primul rând bazată pe reintegrarea pe piaţa muncii.

„Diversitatea activităţilor desfăşurate cu persoanele private de libertate are ca scop cuprinderea unui număr cât mai mare de deţinuţi în aceste demersuri de formare a unor deprinderi de bun cetăţean pentru toţi aceia care suferă condamnări privative de libertate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al penitenciarului.