“Săptămâna verde edu.ro”, lansată oficial

0
367

 Astăzi, Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au lansat “Săptămâna verde edu.ro”. Astfel, elevii și cadrele didactice au la dispoziție o platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului “Săptămâna verde”.

„Săptămâna verde.edu.ro” a fost lansată, astăzi, de Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Elevii și cadrele didactice au la dispoziție o platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului “Săptămâna verde”. După cum precizează metodologia, în acest an școlar, fiecare unitate de învățământ are la dispoziție, la alegere, o săptămână din perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, pentru a derula programul “Săptămâna verde”. Conform legislaţiei, instituţiile de învăţământ preuniversitar vor realiza, timp de cinci zile consecutiv, activităţi educaționale, care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului.

 

 

Declaraţii ale miniştrilor

 

Platforma online www.saptamanaverde.edu.ro conține materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ. „Educația ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creștem generații cu respect pentru mediu. Și pentru că respectul se câștigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor și dascălilor noștri cele mai plăcute și interesante activități de învățare. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea platformei. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziție o resursă consistentă pentru a ne asigura că prima ediție a “Săptămânii verzi” va fi un succes”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

„Având în vedere importanța educației privind schimbările climatice, platforma educațională lansată astăzi reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice și pentru elevii care participă la activitățile din “Săptămâna verde”. Cu astfel de inițiative, contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător și implicit a unei societăți care își protejează viitorul. Toate materialele și activitățile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire și ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educațională. Mult succes elevilor, profesorilor și partenerilor în această primă ediție a programului “Săptămâna verde!”- a menționat ministrul Educației, Ligia Deca. Aşa cum se prezintă, în format actual, platforma educațională cuprinde resurse precum date despre proiect, repere legislative, o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din domeniile: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică, idei de trasee educative în natură, o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea, lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea, resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale, resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri, precum și exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.