„Scurt tratat de iubire”, la Biblioteca Judeţeană

0
686

      Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a găzduit vineri, 21 februarie 2020, de la ora 16:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Scurt tratat de iubire”de Florea Florescu.

      Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Tudor Nedelcea. „Există o calitate a unor scriitori, aceea de a trăi literatura. Puțini fac din poezie o formă de viață. Florea Florescu își trăiește cărțile, autorul sugerând că poezia nu poate exista pentru sine, în sine, de dragul ei.”, a spus Tudor Nedelcea.

      Natașa Raab spune despre autor că „este un pogon de iubire”. Mai mult decât atât, aceasta a adăugat că nu întâmplător cartea se numește „Tratat de iubire” deoarece Florică Florescu este un „om printre oameni”, așa cum îl descrie actrița, a cărui poezie spune multe despre felul lui de a iubi. Ea a recitat câteva versuri ale autorului dedicate pedagogului de cuvinte, cel care a fost, este și va fi Adrian Păunescu, versuri cântate apoi de Mădălina Amon. Printre acestea amintim: „Se juca cu cuvintele ca pruncul cu părintele/ Se juca cu imaginile precum cititorul cu paginile/ Un stilou cu care scrie Dumnezeu/ Între coperțile prăfuite de carte, pentru eternitate, maeștri condamnați la moarte/Lacrima ta pâlpâie, încă, în mine”

„Să îţi ofer zâmbetul meu”

    Evenimentul a continuat cu doar câteva cuvinte ale Sofiei Maria, nepoata autorului. „Dragul meu bunic, mă bucur foarte mult să îți ofer zâmbetul meu, nu doar de pe coperta cărții. Tu, bunicule și bunica Florina mi-ați oferit doar iubire și m-ați învățat să apreciez acest sentiment”, a spus „micul tratat de iubire”, așa cum o numește Natașa Raab.

În cadrul lansării de carte, publicul craiovean a aflat mai multe despre familia Florescu de la Tudor Nedelea, dar și despre ce cred criticii despre opera autorului. „Să vedem ce spune Adrian Păunescu la 14 februarie 1996. >>Surpriză mare Florea Florescu! Limbaj modern, mai mirosind totuși a floarea-soarelui și a mugure de viță altoită, specificul locului. Când își rimează versurile, protejatul lui Marin Lungu o face excelent. Parcă de când lumea, asta face el, potcovește cai cu aripi și arde în foc rime. Dar, de obicei, Florea Florescu trece, descheiat la bete, din pălimarul oralității oltenești în foișorul cu stafii al literaturii poetice românești<<”, a spus el.

„Bolnav de poezie”

       Programul artistic al evenimentului a fost susținut de Mircea Suchici, dar și de Mădălina Amon. Aceasta din urmă a cântat versuri scrise de Adrian Păunescu deoarece „Florea Florescu a avut o strânsă prietenie cu marele poet”. Publicul craiovean a răspuns chemării cântăreței de a se alătura spectacolului muzical. Timid, dar cu o sclipire în ochi ușor de observat, locuitorii acestui oraș au cântat refrenul melodiei „3 sferturi de cer”, după Adrian Păunescu. „Și uneori, la focul mic/ Din casa lor sărmană/ Isus, înduioșat un pic/ Coboară din icoană”.

Scriitorul Dinu Săraru nu a putut onora invitația lui Florea Florescu, dar printr-o înregistrare, acesta îl descrie pe autor drept „bolnav de poezie” ale cărui metafore sunt ca „niște sărbători în calendarul limbii române”.

Tot de la Tudor Nedelea, craiovenii au aflat că Emil Boroghină, manager al Teatrului Național a spus despre opera lui Florea Florescu următoarele: „Literă dulce ca mierea. Se așează Carpații peste mările moarte. Corăbiile se retrag și formează o carte. Tipă cuvântul, țipă și doare”, a spus acesta.

          „Puritatea lui Florin Florescu îmbie pretutindeni cu setea de absolut. Numai cine iubește asemeni acestui om poate să scrie asemenea versuri”, a adăugat actrița, Natașa Raab.

Lansarea celei de-a 12-a carte a lui Florin Florea nu putea să se încheie altfel decât cu un recital al autorului, intitulat „Autoportret în alb”. La lansarea de carte a ultimei opere a lui Florin Florescu, craiovenii au mai putut să afle că Marin Sorescu spunea despre munca autorului că „prefața este rescrisă de carte”.