Deputatul Mircea Dolha : Fac apel la colegii parlamentari de la Kiev să revină asupra abrogării legii cu privire la principiile politicii lingvistice

0
86

Abrogarea legii cu privire la principiile politicii lingvistice de către Parlamentul de la Kiev, decizie votată duminică, 23 februarie a.c, de către 232 din cei 334 de aleşi ucrainieni prezenţi, este o măsură ce contravine principiilor democraţiei pe care poporul ucrainean luptă să o construiască, consideră parlamentarul PNL Mircea Dolha,  vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor.

”Legea abrogată ieri permitea ca în zonele în care 10% din populaţie vorbeşte o altă limbă maternă, aceasta să devină limbă regională. Pentru comunitatea de români, această măsură luată anul trecut, în iulie, a fost o adevărată victorie a principiilor democratice, mai ales că ea a permis folosirea limbii române în spaţiul public, în instituţii, şcoli şi în mediul de afaceri.

 

Din perspectiva respectării drepturilor minorităţilor, România este unul dintre statele care respectă şi promovează principiile democratice şi europene ale folosirii limbii materne. Mai mult, minorităţile de pe teritoriul ţării noastre au reprezentanţi în Parlamentul României şi în administraţiile locale.

 

În calitatea mea de parlamentar, dar şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, apreciez că abrogarea acestei legi este o decizie nedreaptă ce afectează identitatea etnică şi culturală a celor peste 400.000 de români din Ucraina şi fac un apel la  colegii parlamentari de la Kiev să revină asupra deciziei luată ieri. Democraţia din Ucraina nu ar trebui să înceapă cu un atac la minoritatea română”, declară deputatul PNL Mircea Dolha.