Scandal diplomatic între Turcia şi Franţa, din cauza recunoaşterii genocidului armean

0
327

Turcia şi-a rechemat, ieri, ambasadorul în Franţa, Tahsin Burcuoglu, după ce Adunarea Naţională franceză (camera inferioară a legislativului francez) a aprobat, tot ieri, o lege care transformă în infracţiune negarea genocidului armean, a anunţat o sursă oficială de la Ankara.

“Condamn Parlamentul francez, care a adoptat o lege echivalentă cu o trădare a istoriei şi a realităţilor istorice”, a declarat vicepremierul turc, Bülent Arinç, pe Twitter. „Vor lansa o vânătoare de vrăjitoare împotriva celor care spun că nu a fost genocid?”, s-a întrebat el retoric. „Prin acest text, Franţa revine la tribunalele Inchiziţiei”, a adăugat liderul turc.
Deputaţii francezi au aprobat, ieri, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor  Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale, informează AFP. Textul a fost aprobat prin vot deschis, cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală. Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro a oricărei acţiuni de negare publică a genocidului. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor. Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie votat şi de Senat.

Franţa a recunoscut, în anul 2001, existenţa genocidului armenilor în perioada 1915 – 1917. Ministrul armean de Externe, Eduard Nalbandian, a exprimat „mulţumirea” ţării sale pentru adoptarea legii care sancţionează negarea genocidului armean din 1915.

Pe 12 martie 2010, şi Parlamentul suedez a adoptat, în pofida părerii Guvernului, o moţiune prin care recunoaşte genocidul armean din 1915, au anunţat serviciile parlamentare, citate de AFP.