Mai poate fi România vindecată?

0
668

Am văzut de-a lungul anilor tot felul de statistici care ne arată cifre, cifre şi iar cifre. Şi ne situează pe locurile codaşe din Uniunea Europeană. Astăzi vreau să vă vorbesc despre cele mai îngrijorătoare statistici, cele referitoare la sănătate, pe care le-am studiat şi le-am analizat împreună cu echipa mea.

 

Esenţa de la care trebuie pornit în înţelegerea stării de sănătate a românilor este un fapt simplu, dar cutremurător: noi trăim cu cinci ani şi jumătate mai puţin decât ceilalţi europeni:

 

 

Iar bărbaţii trăiesc cu şapte ani şi jumătate mai puţin decât femeile.

De ce se întâmplă asta, de ce românii mor atât de devreme? Simplu, avem două cauze majore. Prima şi cea mai importantă este aceea că statul român este cel mai zgârcit stat european cu banii pentru sănătate. Guvernul nostru cheltuie cea mai mică sumă dintre toate guvernele europene pentru sănătatea unui român:

 

România a cheltuit pentru sănătate 1.029 EUR pentru fiecare persoană (valoare ajustată în funcţie de diferenţele în ceea ce priveşte puterea de cumpărare), mai puţin de jumătate din media UE de 2.884 EUR, sau 5% din PIB (comparativ cu media UE de 9,8%).

În schimb, România a cheltuit de două ori mai mult decât media europeană pentru cumpărarea de armament şi cu 50% mai mult decât media europeană pentru poliţie şi jandarmerie.

 

A doua cauză majoră a speranţei de viaţă scăzută din România este lipsa de educaţie, lipsa şcolii făcute temeinic, lipsa profesorilor bine calificaţi: bărbaţii români cu studii reduse care au vârsta de 30 de ani au o speranţă de viaţă cu 10 ani mai mică decât cei cu studii superioare:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă guvernul nu alocă bani pentru sănătate, spitalele sunt vechi şi prost echipate, iar personalul medical este insuficient:  2,9 medici practicanţi la 1.000 de locuitori, cifră aflată pe locul trei între cele mai scăzute cifre din UE (media UE fiind de 3,6) şi 6,7 asistenţi medicali la 1.000 de locuitori (media UE fiind de 8,5). Consecinţa dramatică: ne aflăm pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauze tratabile, 2 români din 1000 murind din lipsă de tratament sau din tratament greşit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce putem să facem? În primul rând să ne ţinem doctorii acasă, atâţia câţi mai avem. Şi noi, în Oltenia, încă mai avem:

 

 

 

 

 

 

 

Asta a avut în vedere guvernarea PSD care mărit salariile medicilor.

 

În al doilea rând, să asigurăm egalitatea de acces la tratament pentru toţi românii şi să eliminăm diferenţa după bogăţie. Astăzi cei bogaţi au acces la tratament, iar cei săraci nu.

În al treilea rând să creştem sumele alocate sănătăţii de la bugetul statului şi să creştem fondul de sănătate:

 

Cei mai bogaţi, cei cu venituri mai mari trebuie să contribuie mai mult la fondul de sănătate şi la bugetul statului pentru a da şi celor săraci şansa de a fi trataţi.

 

Românii trebuie să aleagă ce li se pare mai important: să trăiască mai mult şi mai sănătos sau să se înarmeze şi să dea ajutoare de stat companiilor străine!

 

În al patrulea rând, trebuie să construim spitale specializate pentru bolile cele mai răspândite din ţară, pentru că le cunoaştem:

Ne trebuie, aşadar, cu prioritate spitale pentru bolile cardiovasculare şi pentru cancer. Ne trebuie medicamente noi şi eficiente pentru tratarea acestor boli care ucid români.

 

În al cincilea rând, trebuie să începem să prevenim îmbolnăvirile grave, nu să le tratăm. Este mult mai ieftin. Ideea de bază este ca în spital să ajungă numai cei care au nevoie de spital, aşa se va evita contactul cu infecţiile spitaliceşti şi se va permite puţinilor medici pe care îi mai avem să se ocupe de cei grav bolnavi.

Din cei 1029 de euro pe care îi cheltuie statul pentru fiecare român, doar 18 euro finanţează prevenţia (în UE se cheltuie în medie 89 de euro), doar 65 de euro sunt alocaţi îngrijirilor de lungă durată (în UE avem o medie de 471 de euro) şi doar 188 euro pentru servicii ambulatorii (în UE avem o medie de 858 euro). În schimb, banii mulţi se duc pe medicamente (280 de euro pentru fiecare român) şi pe servicii spitaliceşti (432 euro pentru fiecare român).

Trebuie, aşadar, să cheltuim mai mulţi bani pentru servicii ambulatorii şi pentru îngrijiri de lungă durată.

 

Dacă vrem să trăim ca europenii, trebuie să ne comportăm ca europenii.

Dacă în Europa fiecare al 10-lea euro produs se cheltuie pentru sănătate, în România trebuie să fie exact la fel. Astăzi noi cheltuim pentru sănătate fiecare al 20-lea euro.

 

Dacă în Europa cei săraci au acces egal la sănătate ca şi cei bogaţi, aşa trebuie să fie şi la noi.

Dacă europenii cheltuie mai mulţi bani pe prevenirea bolilor, pe servicii ambulatorii şi ţin oamenii mai puţin în spitale, la fel trebuie să facem şi noi. Dacă europenii bogaţi contribuie la bugetul sănătăţii mai mult decât cei săraci aşa trebuie să fie şi la noi: românii bogaţi trebuie să contribuie mai mult la bugetul sănătăţii.

 

Dincolo de tragedia de la Piatra Neamţ, există şi o tragedie naţională, a tuturor românilor.

De aceea, din Parlament, mă voi bate şi pentru Dreptate în Sănătate.

 

 

 

Observaţie: toate datele le-am preluat din „Profilul de ţară din 2019 în ceea ce priveşte sănătatea”, elaborat de Comisia Europeană

 

(https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_romania_romanian.pdf )

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 11200020.