Iureş stârneşte, din nou, „Furtuna”. De data aceasta, la Craiova!

0
117

afisLa aproape patru decenii de la premiera cu extraordinarul spectacol montat de Liviu Ciulei la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, actorul Marcel Iureş stârneşte, din nou, „Furtuna”. De data aceasta, la Craiova, unde piesa shakespeariană este pusă în scenă la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” de Cristian Pepino, o personalitate a teatrului de păpuşi şi marionete, totodată profesor la UNATC şi scriitor. Reputatul actor român – a cărui colaborare cu instituţia craioveană a început odată cu deschiderea, aici, a microstagiunii „Colibri într-un ACT” – mărturiseşte că îi lipsea această experienţă ludică, în timp ce actorii din distribuţie recunosc că spectacolul este o provocare, iar lucrul alături de Marcel Iureş, o adevărată lecţie de teatru. Premiera – un eveniment în Anul Shakespeare atât pentru Teatrul „Colibri”, cât şi pentru teatrul de animaţie din România – va avea loc vineri, 25 noiembrie, ora 19.00. Va fi precedată de o avanpremieră joi, de la aceeaşi oră, şi urmată de alte două reprezentaţii, pe 10 şi 11 decembrie.

Piesa lui William Shakespeare – un basm despre un duce detronat, devenit magicianul Prospero, şi despre fiica lui, Miranda – se anunţă a fi o montare captivantă, plină de magie. Regia îi aparţine lui Cristian Pepino, iar scenografia este realizată de tinerii Alexandru Remus Gabor (decoruri) şi Raluca Maria Aioniţoaie (costume) – ambii aflaţi la o primă şi provocatoare colaborare cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”.

Realizat chiar în anul în care se comemorează patru secole de la moartea marelui dramaturg, spectacolul este rezultatul fericitei întâlniri dintre actorul Marcel Iureş şi colectivul unei instituţii cu o istorie de 60 de ani şi contribuţii însemnate la repertoriul naţional al teatrului de păpuşi şi animaţie. «Este un spectacol pus la cale de ceva vreme, când ne-am întâlnit aici, la teatru, cu Marcel Iureş, în microstagiunea „Colibri într-un ACT”, care continuă şi astăzi. Iată că, încet-încet, teatrul de animaţie din România începe să capete o altfel de valenţă şi de lumină, aşa cum merită, iar asta se întâmplă şi prin propunerea lui Marcel Iureş, care a spus că i-ar plăcea foarte mult să joace cu păpuşi», a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”.conferinta presa (1)

Marcel Iureş: „Îmi lipsea această experienţă”

Marcel Iureş urcă pe scena craioveană în rolul lui Prospero din „Furtuna” shakespeariană după ce, în cadrul microstagiunii „Colibri într-un ACT”, a putut fi văzut în reprezentaţiile „Absolut!”, după „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, şi „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, după romanul „Moromeţii” de Marin Preda, ambele în regia lui Alexandru Dabija. «Știţi cum e? Ca într-un vis… M-am trezit aici! Dincolo de faptul că îmi lipsea această experienţă, sunt aici nişte rădăcini olteneşti, o admiraţie tăcută faţă de Adriana Teodorescu, un mister total – Cristian Pepino, de o notorietate absolută în materie de teatru. Am avut nevoie de întâlnirea asta! Și s-a dovedit a fi una adevărată. Am dat de actori senzaţionali! Cum se spune când ţi-e drag de cineva… Îţi vine să-i iei acasă!», a afirmat Iureş.

«„Furtuna” mi-a adus, zilnic, lecţii de teatru»

La fel de bucuroşi de întâlnire sunt şi actorii din distribuţie, care recunosc că spectacolul este o provocare, iar lucrul alături de Marcel Iureş, o adevărată lecţie de teatru: Oana Stancu, Geo Dinescu, Mugur Prisăcaru şi Marin Fagu. «„Furtuna” mi-a adus, zilnic, lecţii de teatru, prin domnul Marcel Iureş. Totodată, bucuria imensă de a lucra din nou cu Cristian Pepino, căruia îi mulţumesc pentru că a avut încredere în mine încă din 2002», a mărturisit Oana Stancu, care interpretează rolul Miranda. Pe de altă parte, Marin Fagu, care a compus şi muzica pentru spectacol, consideră deosebit de importantă această experienţă acumulată, ca şi reacţia pe care publicul o va avea după vizionare.conferinta presa (3)

Pepino şi „Colibri” au o veche şi de succes colaborare

Ca la orice montare shakespeariană, textul piesei „Furtuna” a fost „reinventat”, adică adaptat contextului contemporan şi pe înţelesul oricărui public, spune regizorul Cristian Pepino, care semnează şi scenariul, adăugând că spectacolul nu este în nici un caz unul adresat copiilor. Deşi obişnuit, în cariera sa în care a realizat peste 120 de spectacole, cu mari nume ale scenei, Cristian Pepino s-a declarat, la rându-i, încântat de colaborarea cu Iureş.

«Pe mine m-a surprins în mod foarte plăcut dorinţa lui Marcel Iureş de a colabora şi deschiderea extraordinară faţă de ideea asta de teatru de animaţie. Îi sunt recunoscător că mi-a dat ocazia, la fiecare repetiţie, să asist la nişte momente superbe de teatru. Păcat că nu le-am filmat pe toate, pentru că de fiecare dată ne surprinde cu câte ceva! A fost o încântare cred că pentru toată lumea să lucrăm împreună, într-o atmosferă extraordinar de frumoasă», a declarat regizorul, la Craiova. Pepino revine la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” după o colaborare fructuoasă cu această instituţie, unde a mai montat „Frumoasa din pădurea adormită”, „Pinocchio”, „Inimă de piatră” ş.a.

***

Biletele pentru avanpremiera şi premiera spectacolului „Furtuna”, de William Shakespeare, se pot cumpăra de la Agenţia Teatrului „Colibri” (Calea Bucureşti nr. 56, tel. 0251.412.473), la preţul de 20 lei. De asemenea, puse în vânzare sunt şi biletele pentru cele două reprezentaţii de luna viitoare.

spectacol (1)

spectacol (3)

spectacol (2)