Istoricul de artă Doina Lemny, de la Centrul Pompidou Paris, va conferenția mâine la Craiova

0
1042

Doina Lemny este unul dintre cunoscătorii reputați ai operei lui Constantin Brâncuși, care de peste 20 de ani locuiește și muncește în multiculturalul Paris. Este cercetător și muzeograf la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul „Georges Pompidou”, secția „Colecții moderne”, scrie cărți, articole și eseuri, organizează expoziții, susține colocvii și conferințe în toata lumea despre marii artiști ai secolului XX. Mâine, 24 octombrie, începând cu ora 17.00, Doina Lemny va conferenția la Craiova în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă, tema aleasă fiind Brâncuși: arta de a-și sculpta propria imagine”. Nu întâmplător evenimentul are loc aici: instituția craioveană deține una dintre cele mai valoroase colecții Brâncuși, dintre lucrările titanului artei moderne universale fiind expuse „Vitellius”, „Cap de fată”, „Cap de băiat”, „Fragment de tors”, „Domnișoara Pogany” și „Sărutul”. Accesul publicului interesat de conferință este liber.

La Paris, opera lui Constantin Brâncuși este îngrijită, promovată, dar mai ales prețuită de o româncă: Doina Lemny doctor în istoria artei, specialist în sculptura din prima jumătate a secolului XX și muzeograf-cercetator la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou. Doina Lemny a făcut numeroase servicii culturale şi de imagine ţării noastre. A publicat cărţi, cataloage şi articole de istoria artei şi a organizat expoziţii internaționale, fiind un istoric de artă cu renume european. A petrecut vreme îndelungată în arhivele Franţei şi ale lumii în căutarea şi cercetarea vieţii şi operei întemeietorului sculpturii moderne.

„Intrată prin intermediul documentelor din Fondul Brâncuși al Arhivei Centrului Pompidou în intimitatea artistului, dar și a procesului său de creație, Doina Lemny a scos la lumină, într-o perioadă ce se întinde pe decenii, un tezaur de informații referitoare la viața și creaţia sculptorului, contribuind la o corectă înțelegere a operei și a gesturilor ce au însoțit-o. Activitatea sa de cercetare și valorificare a patrimoniului inestimabil s-a concretizat în apariția unor publicații de referință în hermeneutica internațională a operei brâncușiene”, precizează organizatorii evenimentului de la Craiova. 

Menționate sunt lucrările „Brâncuşi inedit – însemnări şi corespondenţă românească” (co-editor: Cristian-Robert Velescu), Bucureşti, Humanitas, 2004; „Brancusi”, Paris, Oxus, 2005; „Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence”, Paris, L’Echoppe, 2009; „Brancusi, au-dela de toutes les frontieres”, Lyon, Fage, 2012; „Brancusi”, coll. „Monographies”, Paris, editions du Centre Pompidou, 2012; „Brancusi, An Artist Without Frontiers”, București, NoiMediaPrint, 2016; „Correspondance Brancusi &Duchamp”, Paris, Dilecta, 2017; Brancusi et Marthe ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton”, Lyon, Fage, 2017.

Cu ocazia conferinței de la Muzeul de Artă, Doina Lemny va lansa două dintre cărțile sale: traducerea în limba română a monografiei „Brancusi” editată de Centrul Pompidou în 2012 și volumul „Cumințenia pământului: opera unică” publicat de Editura Brâncuși în limbile română, franceză și engleză.