De ce mașina a început să scoată zgomote ciudate de la motor?

0
679

În funcție de motorizare, de vechime și de alte asemenea caracteristici, unele mașini prezintă diferite zgomote în timpul mersului. Totuși, există câteva zgomote specifice care pot da de gândit oricărui șofer, astfel că ar trebui să verifice dacă exista vreun motiv de îngrijorare.

De obicei, zgomotele care vin de sub capotă, de la motor, sunt cele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru orice șofer, acestea fiind, de cele mai multe ori, generate de apariţia unei defecțiuni. Prin urmare, în timpul condusului, șoferul ar trebui, pe lângă atenția acordată traficului, să fie atent și la autovehicul, la modul în care merge sau se prezintă în diferite situații.

Care sunt cauzele care determină apariţia zgomotelor la motor?

Un motor care funcționează în parametri normali trebuie să sune ca un „tors”, semnificând că mixul de aer și carburant se află în echilibru perfect. Totuși, în complexitatea sa, motorul cuprinde o mulțime de componente care pot influența acest mix, ducând astfel la apariţia unor zgomote neobişnuite. Cele mai comune cauze care duc la apariţia acestor zgomote sunt detaliate în cele ce urmează.

Filtrul de aer murdar

Principalul rol – unul foarte important – pe care îl are filtrul de aer, este acela de a preveni pătrunderea unor particule, indiferent că este vorba despre praf, resturi, polen sau insecte, în interiorul motorului. De aceea, acest filtru se murdărește destul de repede, recomandat fiind să se schimbe fie o dată pe an, fie la aproximativ 20.000 de km parcurşi. În caz contrar, motorul nu va mai primi fluxul de aer necesar pentru funcționare, ducând, pe lângă zgomote, la un consum mai mare de combustibil și o putere mai redusă a motorului.

Injectorul de combustibil înfundat

Injectoarele utilizate în cazul mașinilor moderne se pot înfunda foarte repede. Deoarece acestea sunt realizate astfel încât să împroaşte o cantitatea suficientă de combustibil, iar orificiul prin care se realizează această acțiune este unul foarte mic, impurităţile prezente în carburant pot duce la înfundarea injectoarelor. Prin urmare, zgomotul emis în timpul funcţionarii este unul specific, ducând totodată la dificultăţi în a ţine motorul la relanti și, ulterior, la o performanță redusă a acestuia. În acest caz, soluția poate fi însă destul de simplă, printr-o vizită la un service autorizat în cadrul căruia sunt efectuate și servicii de reparații injectoare.

Senzorul de oxigen defect

O caracteristică a sistemului de emisie, defectarea senzorului de oxigen poate fi un motiv pentru care motorul a început să scoată zgomote ciudate. În general, acest lucru se întâmplă când senzorul se uzează sau este acoperit de depozite de carbon. Această defecțiune duce la aprinderea martorului de bord „Check Engine”, precum și la probleme la menţinerea la relanti a mașini sau la un consum mai mare de carburant. Prin urmare, o vizită la un service auto este necesară pentru a determina cu exactitate care este defecţiunea apărută.

Mecanicul dintr-un service auto autorizat este cel mai în măsură să identifice și să rezolve problemele cu care mașina se confruntă, indiferent de natura acestora. Un autovehicul reparat corespunzător va funcționa impecabil, fără a pune în pericol siguranța șoferului mașinii sau a celorlalți participanți la trafic.