A fost încarcerată la PMS Craiova / Maria Schutz, condamnată definitiv la 10 ani de puşcărie

0
253

Maria Schutz, fost consilier judeţean şi fostă şefă a pesedistelor din Dolj, a fost condamnată definitiv, luni, 21 septembrie a.c., la 10 ani de închisoare cu executare pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5 milioane de euro. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Oradea, care a respins apelurile declarate de inculpaţi. Luni seara, după ce au primit documentele, poliţiştii craioveni au introdus-o pe Maria Schutz în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pentru ispăşirea pedepsei.

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, luni, 21 septembrie a.c., a doua sentinţă în dosarul în care Maria Schutz a fost trimisă în judecată, împreună cu alte persoane, pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea. După ce prima dată dispuseseră rejudecarea cauzei, luni, judecătorii orădeni au decis să menţină hotărârea pronunţată pe fond de Tribunalul Bihor şi să respingă apelurile inculpaţilor: „Respinge ca nefondate apelurile declarate de către inculpaţii apelanţi SCHUTZ MARIA, POPA CORNELIU, CIOBANU MIHAI, DASCĂLU ION şi părţile responsabile civilmente apelante SOCIETATEA AGRICOLA WORLDSER ŢUGLUI, SOCIETATEA AGRICOLA AGRO 2001 ŢUGLUI, SC LEFLOR DISTRIBUTION SRL împotriva aceleaşi sentinţe penale. Obligă inculpaţii apelanţi şi părţile responsabile civilmente apelante la plata sumei de câte 500 lei cheltuieli judiciare în apel. DEFINITIVĂ”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

În aceste condiţii, inculpaţii au rămas cu pedepsele primite pe 7 august a.c., la Tribunalul Bihor. Astfel, judecătorii au condamnat-o pe Maria Schutz la 10 ani de închisoare, faţă de Ion Dascălu a încetat procesul, acesta scăpând de acuzaţii, în timp ce Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au primit câte 6 ani de închisoare cu executare. În plus, conform deciziei Curţii de Apel Oradea, inculpaţii trebuie să achite, pe lângă prejudiciul creat, şi dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente debitului principal de la data scadenţei până la data plăţii efective.

Luni seară a ajuns după gratii

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, luni seară, după ce s-a emis şi li s-a transmis mandatul de executare a pedepsei pe numele Mariei Schutz, aceasta a fost ridicată de la domiciliu şi dusă la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pentru ispăşirea pedepsei: în urma activităţilor specifice desfăşurate, luni seară, poliţiştii Secţiei 4 Craiova au depistat-o pe Schutz Maria, de 57 de ani, din Craiova. Pe numele acesteia, magistraţii Tribunalului Bihor a emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani închisoare. Persoana în cauză a fost încarcerată în Penitenciar. Ceilalţi inculpaţi care au primit pedepse cu executare vor fi ridicaţi de poliţiştii din localităţile unde domiciliază.

Reamintim că, Maria Schutz, Ion Dascălu, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Structura Centrală, în decembrie 2007, fiind acuzaţi de fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste 5.000.000 de euro, prin societăţile pe care le controlau. Potrivit anchetatorilor, Lili Maria Schutz a indus în eroare ADS cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al ADS Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul ADS. Procurorii anticorupţie au susţinut că Lili Schutz nu dispunea de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate, aducând firmele în stare de insolvenţă.

În septembrie anul trecut, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au trimis-o în judecată pe Maria Schutz într-un nou dosar, vizând fraude cu fonduri europene, alături de fina sa şi alţi trei inculpaţi, următorul termen al procesului care se judecă la Tribunalul Dolj fiind stabilit pentru luna viitoare.