Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Între 2014-2020 banii europeni vor fi investiţi numai cu condiţia creşterii locurilor de muncă şi dezvoltării”

0
310

Acordul final, la nivel european, privind viitorul cadru financiar 2014-2020 depinde de o serie de detalii cu impact semnificativ în România. Între timp, la Bucureşti, Guvernul pregăteşte o nouă variantă de lucru a documentului naţional (Acordul de Parteneriat) pe baza căruia se vor aloca fondurile. Despre pregătirile pentru aceste finanţări, faţă de cele din alte state europene şi care este miza deciziei finale de la Bruxelles, a vorbit ieri, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PDL Dolj.

Marian Jean Marinescu

Vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu a declarat ieri, că în exerciţiul financiar 2014-2020, regula se va schimba şi că nu vor mai primi bani decât statele care demostrează că su strategii coerente de creştere economică şi de înfinanţare de noi job-uri. În felul acesta, europarlamentarul român trage semnalul de alarmă vizavi de faptul că România trebuie să trimită Comisiei Europene programul- cadru, strategia, care întârzie, asta în condiţiile în care alte două documente au fost returnate pe motiv că sunt copiate dintr-un document de lucru al Comisiei. „Zilele acestea, la Bruxelles, s-a discutat foarte mult pe marginea valorii adăugate a unui euro investit, care vine de la Bruxelles, comparativ cu valoarea adăugată a unui euro, investit, care provine din bugetul naţional, de la Berlin, de la Bucureşti, de la Roma, etc. Adică, s-au cam schimbat regulile. Acum banii europeni vin într-un stat membru doar dacă acel stat membru, arată clar ce face cu ei, cum cuplează toate fondurile europene, cum asigură sinergia între banii europeni şi bugetul naţional şi totul în direcţia creşterii economice  şi a creării de noi locuri de muncă şi pentru asta trebuie făcut un protocol între statul membru şi Comisia Europeană. Acest Guvern nu este capabil să întocmească acest document. Ştiţi foarte bine că acest protocol a fost refuzat de trei ori până acum. Au ieşit şi nişte vorbe care nu sunt foarte măgulitoare pentru noi, ca ţară. Când de la Bruxelles ţi se spune că nu eşti capabil să arăţi care este direcţia ţării, după părerea mea, singura soluţie este să pleci de acolo. Să nu fii în stare să faci un protocol în condiţiile în care Comisia a trimis deja un cadru la fiecare din statele membre, adică, a trimis modelul ?! Nici măcar după dictare nu ştie acest Guvern să facă ceva pentru că nu are capabilitatea să realizeze Masterplanul de Transport, trebuie să ai o viziune şi aici să ştii ce vrei să faci, pentru că reţelele eueropene trec prin altă parte şi habar nu ai pe unde trec. Guvernul trebuie să facă o strategie pe agricultură, o strategie pe educaţie, adică toate strategiile care se regăsesc în acel cadru. Și nu este în stare să facă. Am mai spus acest lucru, am şi arătat cum au dat copy paste după un document al Comisiei, un document de lucru al Comisiei, care a iritat foarte mult membrii CE”, a consemnat Marian Jean Marinescu.

Ne tăiem singuri 10% din fondurile europene

Preşedintele democrat-liberalilor doljeni a mai vorbit şi despre votul final asupra cadrului financiar 2014-2020, în Parlamentul European, care este condiţionat de o serie de aspecte, între care două prevederi cu impact direct asupra României: extinderea regulii n+3 de utilizare a fondurilor din perioada anterioară (2007-2013) şi posibilitatea creşterii cu 10 procente a cofinanţării europene pentru anumite state. Marinescu a spus că România, din păcate, prin reprezentantul său de la Guvern şi-a tăiat singurică creşterea de 10%, votând un regulament al Consiliului Europei. Marinescu este convins că cel care ne-a reprezentat atunci la acel Consiliu, dormea şi s-a trezit cu mâna pe sus. „O să vă dau câteva exemple de cum lucrează Guvernul. În concluziile Consiliului European, de anul trecut, din februarie, la negocieri, se cerea ca în exerciţiul financiar următor 2014-2020, cine are un credit de la UE, FMI sau Banca Mondială să menţină posibiltatea de ridicare cu 10 % a cotei de cofinanţare. Vreau să vă mai uitaţi o dată la vorbe şi să ştiti că statul membru finanţează şi UE cofinanţează. O să vă arat în documente că nici cel puţin acest aspect nu îl ştiu cei care fac parte din acest guvern. Deci, statele membre care au acest acord cu instituţiile financiare puteau să-şi mărească această cotă de cofinanţare, lucru pe care l-am avut până acum în 2013. În negocierile care  au avut loc între Consiliu Europei şi Parlament, în textul regulamentului general, apare o adăugare  prin care se stipulează că statele membre care avut acest acord cu instituţiile financiare să nu mai primească această posibilitate, printre aceste state suntem şi noi” a completat europarlamentarul PPE.

A adormit şi s-a trezit cu mâna-n sus

Marinescu spune că este foarte important să ne dăm seama că această modificare vine de la Consiliu, adică de la guverne. „Deci de la Consiliu a apărut modificarea, adică de la statele membre şi paradoxal şi de la România şi nu există decât două posibilităţi. Fie cel care a fost la acest Consiliu, adică, un reprezentant al Guvernului, fie ministrul Dragnea, fie vreun ministru secretar de stat de la Dezvoltare Regională a avut ochii închişi când s-a făcut această propunere şi nu s-a opus. Adică, este vorba de un vot împotriva României”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Europarlamentarul mai spune că s-a insistat foarte mult pe lângă colegii din Parlamentul European să se scoată această menţiune şi România să nu fie afectată din cauza unor iresponsabili care i-ar fi putut priva pe români de câteva miliarde de euro, bani europeni. „Săptămâna trecută, prin insistenţa Parlamentului European, pentru că am avut grijă să avem această insistenţă la Parlament, s-a scos menţiunea, dar după negocieri destul de complicate. După ce Guvernul Ponta nu este în stare să facă un protocol cu Uniunea Europană, acest Executiv nu este în stare nici să participe la nişte negocieri aşa cum trebuie”, a mai spus preşedintele PDL Dolj.

Dragnea are probleme cu engleza

Al doilea exemplu la care s-a oprit Marinescu, pentru a exemplifica cât se poate de clar incoerenţa şi lipsa de profesionalism a acestui Guvern este legat de o altă negociere, unde protagoniste sunt România şi Slovacia. La început, totul a fost ok. Ambele ţări au fost singurele state acceptate de Comisia Europeană  cărora li s-a aprobat să aibă 10% peste fondurile de coeziune, o facilitate, în sensul că aceşti banii ar putea fi cheltuiţi un an în plus. În acest sens, s-a făcut o propunere de modificare de regulament. Comisia a făcut această modificare. „Şi a venit această modificare în Parlament. Numai că sunt unele state membre care s-au trezit că vor şi ele, chiar dacă în aceleaşi negocieri, din februarie au primit nişte „cadouri” care se pot vedea pe site-ul Comisiei. Acum să vedeţi în ce situaţie paradoxală ne găsim… În Parlamentul European există un ceh, Oldrich Vlasak, care dorind să arate şi el acasă, cât de mult îşi susţine ţara… Şi aici nu este nimic de obiectat că toţi vrem asta, a propus extinderea acestei facilităţi la toate statele membre UE. Noi spunem că e ok. Se poate extinde această facilitate dar să fim şi noi prinşi în ea. Problema însă este alta. În concluziile Consiliului European scrie clar, doar România şi Slovacia. În concluziile Consiliului General, mandatul de negociere cu Parlamentul este pentru România şi Slovacia, conform propunerii Comisiei. Dacă Parlamentul vine cu o altă propunere şi se intră în negociere în acest fel, aceste negocieri vor dura foarte mult şi există riscuri foarte mari, ca aceste negocieri să nu se încheie până la finele lui decembrie şi pierdem banii, toţi, inclusiv România şi Slovacia”, a consemnat Marian Jean Marinescu.

Guvernul României votează împotriva României

Vicepreşedintele PDL spune că în acest context, demersul Guvernului de la Bucureşti de a aprecia raportul eurodeputatului ceh rămâne o mare enigmă şi pentru el, dar şi pentru oficialii europenei. „Nu înţeleg ce se întâmplă, pentru că eu discutând cu raportorul ceh şi încercând să-l conving că putem să avem o mare problemă, am primit un mesaj în care mi s-a spus că România susţine raportul parlamentarului ceh şi am crezut că mi se pare, dar din păcate, am primit ulterior o cope a unui fax, trimis de Guvernul României, semnat de domnul Liviu Nicole Dragnea către domnul raportor, unde se spune alb pe negru „apreciem raportul dumneavoastră”, aşa începe. Adică noi ne străduim în Parlament să se voteze împotriva acestui regulament. Am trimis şi scrisori unde am explicat situaţia. Exact, ce a primit fiecare stat, de ce este vorba doar de România şi Slovacia. De ce nu trebuie să intre prin Parlament cu negocierile că se pierd banii, etc. Şi Executivul trimite scrisori de mulţumiri şi felicitări… Asta e situaţia. Săptămâna viitoare se votează în Comisie. Deja am avut întrebări de la colegi care ne-au spus să ne hotărâm ce vrem. Şi pot să vă spun că până şi reprezentanţa României la instituţiile europene face eforturi mari ca să se voteze împotriva acestui raport…”, a mai spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.