Avioane Craiova ar putea primi şi alte contracte de la MApN

0
115

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut, ieri, o întâlnire la Primăria Craiova, cu noua conducere a Fabricii de Avioane Craiova. La discuţii a participat şi edilul-şef al municipiului, Lia Olguţa Vasilescu, care a ţinut să-i mulţumească ministrului pentru sprijinul acordat fabricii craiovene. Mircea Duşa a declarat că fabrica ar putea primi şi alte comenzi pentru reparaţia de avioane militare în 2014, dar în funcţie de necesităţile pe care le va avea Armata. Ministrul a făcut însă o recomandare conducerii să găsească, în paralel, şi alte contracte. 

Aflat la Craiova pentru a participa la funeraliile marelui fotbalist Costică Ştefănescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a venit întâi la Primăria  Craiova pentru o discuţie cu conducerea Fabricii de Avioane Craiova. După dialogul purtat în biroul primarului Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Mircea Duşa a declarat că va sprijini în continuare cu contracte fabrica din Bănie, dar că este bine ca noul conducere de aici să se orienteze şi spre alte comenzi care să asigure nu doar existenţa, ci şi dezvoltarea acesteia. „Azi am avut o discuţie cu noul director şi am vorbit despre perspectivă, despre viitor, despre posibilităţile pe care fabrica le are pentru a avea în continuare contracte derulate cu MAPN de domeniul aviaţiei militare. Dar recomandarea este că trebuie să găsească contracte şi în alte zone astfel încât fabrica să existe, şi nu numai să existe la o capacitate mică, aşa cum este acum, ci aria de activitate să fie extinsă şi în domeniul aviaţiei civile. Sigur, asta este problema conducerii de acolo, a felului în care doresc să-şi fundamenteze strategiile pentru anii care urmează, dar cu menţiunea că, în continuare, ministerul să aibă în vedere aceste lucruri”.

Avioane Craiova vrea să se extindă şi spre aviaţia civilă

Venind în întâmpinarea doleanţelor ministrului, noul director al Fabricii de Avioane Craiova, Mişa Popic, care a fost prezentat pentru prima dată cu această ocazie, a declarat că are planuri mari în ceea ce priveşte unitatea. Şi anume, se va încerca revitalizarea unui proiect mai vechi căruia nu i s-a mai dat atenţie şi care privea extinderea activităţii fabricii şi spre aviaţia civilă. „În intenţia mea este de a dezvolta potenţialul existent aici în domeniul aviaţiei militare şi există perspective în acest sens, de modernizare a produsului existent, de noi tipuri de avioane aduse spre întreţinere şi reparaţii. Dar nu mai puţin important este faptul că vrem să dezvoltăm această capacitate tehnică existentă aici pe domeniul aviaţiei civile şi să ne racordăm la ceea ce se cheamă lanţul de furnizori ai marilor jucători pe această piaţă cum sunt Airbus şi Boeing. Şi nu este o exagerare ceea ce spun este un fapt dovedit care s-a început aici, a fost dat laolaparte dar el este perfect realizabil. Există dorinţă din partea unor parteneri externi de a dezvolta o linie de business la Avioane Craiova. Vrem să trecem şi la întreţinerea de avioane civile de linie şi să ne certificăm în acest sens”.

Primarul Craiovei: ”Am tremurat când am văzut că era bugetat doar un avion”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a ţinut să îi mulţumească ministrului Mircea Duşa pentru sprijinul acordat începând din luna ianuarie, când au fost trimise două avioane militare pentru a fi reparate la Craiova, banii din respectivele contracte asigurând salariile angajaţilor. „Aş vrea să îi mulţumesc şi eu din tot sufletul domnului ministru. Într-adevăr, am tremurat acum câteva luni când am văzut că era bugetat doar un avion. Domnul Duşa mi-a spus că indiferent ce auzi, eu am promis că vor fi două avioane şi aşa va fi. Din acest punct de vedere a făcut şi dumnealui foarte mari eforturi ca să facă rost de finanţare şi să salvăm pentru anul acesta fabrica şi, mai mult decât atât, să începem să plătim datoriile din urmă şi salariile pe care nu şi le mai încasaseră cei de acolo de aproximativ un an şi jumătate, ceea ce e o tragedie. Eu m-am mirat de multe ori cum au rămas oamenii aceia pe loc, să stea să lucreze fără să fie plătiţi”. Liderul de sindicat, Victor Peţa, l-a asigurat pe ministrul Mircea Duşa că respectivele comenzi au însemnat foarte mult pentru fabrica de la Craiova, şi în special pentru salariaţii care nu îşi mai primiseră salariile de un an şi jumătate.

Ar urma şi alte comenzi pentru Craiova

Potrivit ministrului Mircea Duşa, cele două avioane militare, IAR 99 Şoim şi IAR Standard , care se află în acest timp în reparaţii la Craiova, aduc fabricii o sumă de 10 milioane de lei. „Pentru 2014 am purtat o primă discuţie cu conducerea de la Craiova şi, în funcţie de nevoia Armatei şi a reparaţiilor la avioanele care îşi consumă resursa de zbor anul acesta sau anul viitor, vom asigura şi comenzile pentru anii care vin”, a precizat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Directorul fabricii, Mişa Popic, a menţionat ulterior că, din  informaţiile pe care le are, ar mai exista cinci avioane militare cărora le expiră resursa de zbor şi care ar trebui să intre în reparaţii, iar contractele ar putea veni tot spre Avioane Craiova.