“Noua schemă de ajutor de stat vine să dea deschidere şi pentru firmele cu capital românesc”

0
215

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a avut vineri, la Palatul Administrativ, o întâlnire cu mediul de afaceri din regiunea Olteniei pentru a lua pulsul întreprinzătorilor din această zonă şi pentru a transpune ulterior, recomandările acestora în politici publice. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, care au subliniat faptul că la nivelul Doljului există un interes foarte mare vizavi de atragerea investitorilor. Dezvoltarea aeroportului şi administrarea celor două parcuri industriale dovedind clar că există o strategie bine pusă la punct, strategie care se va consolida pe măsură ce infrastructura rutieră şi feroviară se va completa cu autostrada sudului şi calea ferată Craiova – Calafat.

Întâlnirea de la Consiliul Judeţean Dolj a fost cadrul perfect pentru un dialog direct, fructuos, care le-a oferit reprezentanţilor ministerului posibilitatea de a cunoaşte mai mult despre necesităţile şi aşteptările mediului de afaceri din această zonă, dar şi de a prezenta programele prin intermediul cărora acţionează în direcţia impulsionării şi dezvoltării economiei; programe precum Start-Up Nation, care, la ediţia din 2017, a condus la crearea a peste 21.000 de locuri de muncă la nivel naţional şi la atragerea a peste 25 de milioane de euro în regiunea noastră. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea a afirmat că scopul întâlnirii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri este pentru a dialoga, pentru a cunoaşte nevoile antreprenorilor, astfel încât ministerul de resort să definitiveze politici publice în folosul acestora.

Rămânem în continuare susţinători activi ai mediului economic

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a anunţat public, în deschiderea evenimentului,intenţia mai multor investitori străini de a veni şi de a se stabili la Craiova. „În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Dolj, rămânem în continuare susţinători activi ai mediului economic, prin investiţiile noastre în infrastructura de transport, care includ modernizarea unor importante artere rutiere şi povestea de succes a revitalizării Aeroportului Internaţional Craiova, precum şi prin dezvoltarea celor două platforme de afaceri – Parcul Industrial Craiova şi High-Tech Industry Park. De altfel, am primi chiar astăzi de la domnul ministru Ştefan Radu Oprea confirmarea faptului că există numeroşi investitori care şi-au exprimat intenţia de a se instala în aceste parcuri industriale, ceea ce desigur că ne bucură foarte mult”, a sublinita şeful administraţiei doljene.

De la 10 milioane la 3 milioane euro

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a declarat, la rândul său, că noua schemă de ajutor de stat încurajează şi investiţiile firmelor româneşti, pentru că a scăzut nivelul investiţiei pentru care se acordă ajutor de stat, de la 10 milioane la 3 milioane euro. “Noua schemă de ajutor de stat vine să dea deschidere şi pentru firmele cu capital românesc, pentru că a scăzut nivelul investiţiei pentru care poţi primi ajutor de stat, de la 10 milioane la 3 milioane euro. Şi atunci îndemn şi firmele cu capital românesc să depună proiecte, pentru că am asculta dorinţa lor şi astăzi schema de ajutor de stat nu mai are o perioadă limitată de 30 de zile şi este o schemă continuă, se poate aplica oricând pe schema de ajutor de stat pentru investiţii”.

“Start-up Nation este esenţa acestui program”

Reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri a vorbit şi despre Start-up Nation şi alte instrumente financiare utuile mediului de business, emnţionând că la Craiova vom vedea în mod cert în jur de 5-6 poveşti de succes Strat-up Nation. “Start-up Nation este esenţa acestui program fiind trezirea spiritului de antreprenoriat. Cei 200.000 lei pe care statul român îi pune la dispoziţia unui antreprenor care vrea să dezvolte o firmă, cred că este un început foarte bun. La Craiova vom vedea 5-6 poveşti de succes Strat-up Nation. Suntem într-o etapă de evaluare la agenţiile regionale. Pe Regiunea Oltenia au fost semnate 630 de contracte din peste 1.200 depuse, la creditare au avut acces peste 400 de firme, iar finalizate din perspectiva ministerului sunt peste 200, ultima plata făcută fie către banca parteneră fie direct către beneficiar. Probabil că în maxim 2 luni majoritatea beneficiarilor vor veni să depună cererea de plată finală, iar sfârşitul lui decembrie este ultima zi de plată efectivă”, a mai afirmat ministrul  Oprea.

Shanghai : primul târg de piaţă internă din China

Reprezentanţii ministerului pentru Mediul de Afaceri au mai menţionat faptul că statul român se va orienta şi către pieţele care odinioară erau tradiţionale, precum pieţele din Golf, din Asia Centrală, dar în mod deosebit Asia. “Pe 4 noiembrie va fi la Shanghai primul târg de piaţă internă din China. De asemenea, sunt tratatele internaţionale pe care Europa le semnează, precum cel cu Japonia, ceea ce înseamnă că după ratificarea de către Parlamentul European, începând cu 1 ianuarie, piaţa japoneză se va deschide, nu vor mai fi taxe vamale pentru o serie de produse. Şi produsele noastre pot fi o prezenţă oriunde în Asia…”, susţine Radu Oprea.

La intalnire au mai luat parte directorul Directiei Antreprenoriat si Programe pentru IMM din cadrul MMACA, Adrian Panait, si directorul executiv al Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului Craiova, Radu Mihai Ghinea. Din partea Consiliului Judeţean Dolj a mai luat parte la această întâlnire şi vicepreşedintele administraţiei judeţene, Cosmin Vasile.

 

Facilităţile oferite mediului de afaceri :

programul pentru promovarea capacităţilor comerciale (250.000 lei alocaţie nerambursabilă, 10% cofinanţare, la începutul lui august această schemă devenind funcţională);

microindustrializare (450.000 lei alocare financiară nerambursabilă, 10% cofinanţare; programul de sprijinire a meşteşugarilor şi artizanatului (organizarea de manifestări în contextul Anului Centenar);