“Fiecare copil în grădiniţă” – Peste o mie de copii săraci vor fi incluşi într-un program de prevenire a îmbolnăvirilor

0
387

Asociaţia „Ovidiu Rom” luptă pentru ca familiile care provin din medii defavorizate să înţeleagă cât de important este ca cei mici sa fie stimulaţi intelectual, în primii cinci ani de viaţă. Astfel, 1.400 de copii săraci sunt sprijiniţi să meargă la grădiniţă, ca mai apoi să înceapă şcoala cu succes, prin Programul “Fiecare copil în grădiniţă”, implementat în 20 comunităţi, între acestea aflându-se şi localitatea doljeană Podari. Copiii de aici au, din luna septembrie a anului trecut, o şansă în plus la educaţie, pentru că Asociaţia „Ovidiu Rom” a venit în sprijinul familiilor sărace, cu condiţii de trai improprii.

Proiectul naţional „Fiecare copil în grădiniţă” are ca principal obiectiv conştientizarea în rândul familiilor sărace cu privire la importanţa educaţiei primare. Este un program creat să prevină abandonul şcolar timpuriu, scopul final fiind acela de a asigura participarea pe piaţa muncii a persoanelor ce provin din medii dezavantajate – prin rezolvarea problemei deficitului de educaţie preşcolară la copiii născuţi în familii extrem de sărace.

Analize de bază înainte de începerea grădiniţei

Mai nou, în cadrul componentei de sănătate a proiectului “Fiecare copil în grădiniţă”, Asociaţia „Ovidiu Rom” şi GlaxoSmithKline (GSK) România urmează să implementeze primele 18 proiecte locale de sănătate şi educaţie în sănătate care vor beneficia de finanţare din partea companiei farmaceutice GSK România. Acţiunile vor fi derulate în unele dintre cele mai sărace comunităţi din România şi au ca obiectiv să contribuie la soluţionarea unora dintre cele mai stringente probleme de sănătate şi igienă ale copiilor din aceste comunităţi.

Fondurile alocate vor fi folosite pentru patru categorii de activităţi, considerate ca prioritare de „Ovidiu Rom” şi GSK România. Este vorba de activităţi de prevenire a îmbolnăvirilor – mai exact, în luna septembrie copiilor li se vor face analize de bază înainte ca aceştia să meargă la şcoală şi la grădiniţă. De asemenea, va fi alocat un fond din care părinţii săraci să poată cumpăra medicamente pentru copiii lor atunci când sunt bolnavi, şi, nu în ultimul rând, părinţii vor fi informaţi cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor. De asemenea, se urmăreşte creşterea accesului copiilor săraci – mai exact, medicii vor fi încurajaţi să facă vizite săptămânale în satele izolate, şi se va asigura transportul pentru copiii care trebuie să consulte medici specialişti în oraşele mai mari. În cadrul programului se va facilita şi formarea mediatorilor sanitari şi plata lor temporară în comunităţile unde sunt absolut necesari, dar autorităţilor locale nu pot asigura angajarea acestora.

“Sănătatea copiilor este la fel de importantă ca şi educaţia lor”

Componenta de sănătate din cadrul proiectului “Fiecare copil în grădiniţă” se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, în care cele 18 comunităţi vor beneficia de un grant de peste 150.000 de euro. Iniţiativa integrării acestei componente în cadrul proiectului a pornit de la nevoia uriaşă de a investi în ariile foarte importante de sănătate din aceste comunităţi sărace, în care copiii se îmbolnăvesc des şi, în general, nu primesc îngrijirea necesară.

«Componenta de sănătate susţinută de GSK România va creşte valoarea proiectului nostru şi va ajuta mai mulţi copii din acest comunităţi să înveţe. Sănătatea copiilor este la fel de importantă ca şi educaţia lor. S-a constatat că, în nicio comunitate inclusă deja în proiectul „Fiecare copil în gradiniţă”, copiilor săraci nu li s-au făcut niciodată analizele medicale (nici măcar cele necesare pentru înscrierea la grădiniţă, şi care au un rol important în prevenirea infecţiilor respiratorii şi digestive). O altă problemă este numărul mic de copii din comunităţile cele mai sărace vaccinaţi cu vaccinurile incluse in Programul Naţional de Imunizare – în special acolo unde nu există mediator sanitar, medicul de familie ajunge rar, iar părinţii nu înţeleg implicaţiile pe care lipsa vaccinării copiilor le au pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora», spun reprezentanţii Asociaţiei „Ovidiu Rom”.

 

Proiectul „Fiecare copil în grădiniţă” a avut un impact spectaculos în rândul comunităţii de romi din Podari, astfel că în numai un an numărul copiilor înscrişi la grădiniţă aproape că s-a dublat, fiind motivaţi, în mod evident, de acordarea tichetelor sociale, dar şi de rechizitele şi hainele pe care le primesc.

 

Tichete sociale în valoare de 50 lei pe lună sunt oferite copiilor din 20 comunităţi, cu condiţia frecvenţei de 100% la grădiniţă. Dacă un copil este bolnav, părintele trebuie să informeze prompt educatoarea şi să aducă o scutire medicală. Tichetele sociale sunt oferite copiilor proveniţi din familii al căror venit pe membru de familie este sub limita sărăciei şi care locuiesc în condiţii neadecvate sau improprii. De asemenea, părinţii vin cu rândul la grădiniţă în calitate de ajutor de educatoare o dată pe lună. Această activitate îi ajută să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă la grădiniţă şi le stimulează respectul şi interesul pentru educaţie.

 

Metodologia de lucru „Ovidiu Rom” presupune: colaborarea strânsă cu grupul local de acţiune; training pentru cadre didactice şi punerea la dispoziţie de resurse educaţionale; oferirea de tichete sociale condiţionate de prezenţa copiilor la grădiniţă şi de participarea părinţilor la procesul educaţional al copiilor; măsuri educaţionale.