Ministerul Sănătăţii derulează un acord pentru achiziţia a şase elicoptere

0
231

Ministerul Sănătăţii derulează un acord-cadru, pe o perioadă de patru ani, pentru achiziţionarea a şase elicoptere, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. „Primul a sosit la sfârşitul anului trecut, a fost repartizat la Arad şi deserveşte judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş şi o parte din judeţele Bihor şi Sălaj. Înainte de sosirea acestuia aveam deja două elicoptere operate cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, unul la Târgu Mureş şi unul la Bucureşti, mai era un elicopter la Iaşi, dar era elicopter de poliţie, folosit şi pentru misiuni medicale până la sosirea elicopterului SMURD acolo”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, în 2012 au fost contractate de Ministerul Sănătăţii două elicoptere. Primul va sosi în curând la Bucureşti, iar al doilea – în luna septembrie, a spus dr. Raed Arafat.

Raed Arafat

Primul elicopter va fi trimis la Iaşi, va înlocui elicopterul de poliţie şi va fi operat tot cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar al doilea, care va sosi în luna septembrie, va fi amplasat fie la Craiova, fie la Constanţa, a precizat dr. Arafat. „Planul nostru este ca până în 2014 să avem câte un elicopter în fiecare euroregiune şi au rămas trei elicoptere de achiziţionat ca să acoperim cele opt regiuni. Sunt deja contractate prin acordul-cadru, rămâne să facem contractele subsecvente, în cursul anului viitor sper. La asta se va adăuga, începând cu trimestrul patru al acestui an, avionul sanitar, care a fost achiziţionat din 2% prin Fundaţia pentru SMURD, e total din fonduri de la populaţie. Avionul este deja plătit, avansul lui, este la revizie totală şi ne aşteptăm să sosească în România prin luna august”, a menţionat subsecretarul de stat.

Arafat a adăugat că după aceea se va face o analiză pentru perioada 2014-2020, pentru a vedea unde mai trebuie să se mai amplaseze elicoptere pentru a avea o acoperire mai bună pe întreaga ţară şi pentru a se asigura şi partea de salvare montană.

Dr. Arafat a spus că, începând din acest an, va începe derularea unui acord finanţat de guvernul elveţian, între SMURD, Ministerul de Interne – Inspectoratul General de Aviaţie şi Ministerul Sănătăţii.  (AGERPRES)