Maria-Emilia Dinculeană, elevă la Liceul “Voltaire”: / „Am căutat şcoala care să îmi valorifice cel mai bine potenţialul”

1
906

Maria-Emilia Dinculeană este elevă la Liceul Internaţional “Voltaire”, din Craiova şi anul acesta a obţinut Premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Limba Franceză. Rezultatul este cu atât mai merituos cu cât tânăra nu a studiat până acum în România, ci în Spania, iar acomodarea cu sistemul de educaţie românesc nu a fost una chiar  uşoară. Maria-Emilia susţine acum, la finele anului şcolar că fiecare țară are modul său propriu de a construi viitorul tinerilor,  însă, bazat pe un criteriu comun: eficienţa.

După un an de studiu în România, încununat cu succes, totuşi ce poţi spune de modul în care s-a făcut acomodarea cu învăţământul românesc ?

Tocmai s-a scurs primul meu an într-o școală din România. Parcursul meu școlar a debutat în străinătate și, trebuie să recunosc, schimbarea a fost dificilă, pentru că sistemul de învățământ românesc este diferit de cel în care m-am format eu, cel spaniol. Dacă impactul a fost aproape dureros la început, acum văd limpede că fiecare țară are modul său propriu de a construi viitorul tinerilor, bazat însă pe un criteriu comun: eficiența. În fond, asta e tot ce ar trebui să conteze.

De ce „Voltaire”…? Şi ce poţi să ne spui acum, despre alegerea făcută…

Întâlnirea cu Liceul ”Voltaire” a fost, în egală măsură, noroc, binecuvântare, nevoia de a mă afirma și, în niciun caz, întâmplare. Am căutat școala care să îmi valorifice cel mai bine potențialul, care să mă ajute să mă dezvolt personal și să îmi permită să acumulez cunoștințe care să îmi deschidă noi orizonturi.  Cu siguranță, după un an la ”Voltaire”, pot spune că am luat decizia cea mai bună venind aici.

Cum se desfăşoară orele în acest liceu ?. Cu ce se diferenţiază această unitate de învăţământ faţă de celelalte ?

E o şcoală „altfel”, în sens european şi, când spun asta, nici nu aş şti cu ce să încep… Cu orele interactive care provoacă în permanență curiozitatea şi inteligenţa? Cu programul after-school, aplicat în foarte multe țări europene, care oferă module de pregătire pe diferite niveluri, fără ca asta să presupună vreun efort financiar din partea părinților? Vorbesc aici atât de grupele de performanță, pregătite în vederea obținerii unor rezultate bune la olimpiadele și concursurile pe discipline, cât și de grupele de elevi cu un ritm de învățare lent, pentru că filosofia profesorilor mei este că niciun copil nu trebuie să rămână cu întrebări fără răspuns. Desigur, pentru elevii talentați, cu aptitudini artistice, există diferite ateliere tematice: teatru, lectură și scriere creativă, fotografie, artă plastică, dans, pentru că este binecunoscut faptul că nu doar disciplinele școlare te pregătesc pentru viață, ci și exprimarea unor pasiuni.

Liceul are şi o serie de parteneriate…

Mai mult, liceul în care învăț are parteneriate și proiecte în derulare cu instituții educative și culturale din străinătate și, tocmai de aceea, în anul care tocmai s-a încheiat, colegii mei au participat la diverse mobilități în orașe din Franța sau Italia. Așa că e un privilegiu să știi că poți avea oricând acces la un învățământ de calitate, la un schimb permanent de experiență cu tineri din alte colțuri ale lumii, pentru că deviza liceului meu este plurilingvismul și multiculturalitatea.

Şi acum să revenim la tine şi la rezultatele obţinute de tine la olimpiadele şi concursurile şcolare.

De-a lungul acestui an școlar am participat și eu la numeroase olimpiade și concursuri și acum mă pot bucura de un portofoliu impresionant de diplome și dinstincții. Poate că premiul care îmi dă cea mai mare satisfacție este cel care atestă că am ocupat locul II la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice, limba Spaniolă. A fost o experiență minunată, pentru ă m-a făcut, chiar și pentru puțin timp, să mă simt ca acasă, dar, dincolo de asta, mi-a dat posibilitatea de a cunoaşte persoane noi, cu care sper că voi reuși să construiesc o relație de prietenie durabilă. Pentru mine este important să știu că există, în țara asta, atât de mulți tineri pasionați de limba, cultura și civilizația Spaniei, locul meu de suflet.

Mai păstrezi legătura cu foştii colegi din Spania, cu prietenii de acolo ?

Recunosc, sunt momente în care mă gândesc cu nostalgie la prietenii mei de acolo, la profesorii care mi-au călăuzit pașii, dar, cu atât mai mare îmi este încântarea, cu cât constat că și aici, în Craiova, sunt înconjurată de oameni cu totul și cu totul deosebiți. Ei sunt colegii mei de la clasa de științe ale naturii a Liceului ”Voltaire”, cei care m-au primit cu atâta căldură, care au avut răbdare să mă acomodez, cei de la care am aflat atâtea lucruri frumoase, pentru care le sunt recunoscătoare. Însă trebuie să spun că, încet-încet, influențele pozitive au depășit sala mea de clasă, așa încât acum am ajuns să cunosc aproape toți elevii liceului meu, tineri extraordinari de la care am învățat că familia nu e numai cea de acasă, ci și cea pe care ți-o construiești la școală, împreună cu oameni cu care împărtășești aceleași valori și idealuri.

 Ce te-a impresionat mai mult la familia Voltaire ?

Am fost fascinată să văd spiritul de solidaritate, empatia profundă, dăruirea cu care colegii mei s-au susținut de fiecare dată când am fost pe podium, când am intrat în posesia trofeelor, a premiilor în spatele cărora, mai mult decât efort, a stat dorința de a arăta cât suntem de valoroși. Firește, acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul întregului colectiv profesoral, față de careavem un profund respect, dar și multă iubire și recunoștință.Abia acum pot să mulțumesc familiei mele, părinților mei, pentru înțelepciunea de a-mi fi permis să vin la acest liceu care, un numai că nu m-a dezamagit, ci mi-a depășit cu mult așteptările, în unele privințe.

 Deşi eşti în vacanţă, nu pot să nu te întreb ce aşteptări ai pentru viitor an şcolar ?

Deși tocmai a început o binemeritată vacanță de vară, nu pot să nu ascund faptul că abia aștept să îmi revăd colegii, iar, pentru asta, programarea unei întâlniri în parc sau la un suc nu cade niciodată prost! Totodată, sper ca anul viitor să fie cel puțin la fel de rodnic, plin de bucurii și de realizări! Până atunci, urez tuturor o vacanță plăcută și zile de vară inspirate!

#allez Voltaire

1 COMENTARIU

  1. Mai lăsați-ne cu aceasta ”la famiglia dei mafiosi”. După un an la Voltaire a ajuns olimpica la spaniolă! Limba spaniola nu se studiată la Liceul Voltaire (nu este international cum nu este nici francez)

Comments are closed.