ISU Dolj atrage atenţia că arderea miriştilor poate genera incendii de proporţii

0
353

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au organizat, ieri, o conferinţă de presă în care au prezentat activităţile desfăşurate în ultima perioadă, respectiv pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă, activităţi de prevenire desfăşurate de la începutul anului şi măsuri de prevenire a incendiilor generate de arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale. Cea din urmă temă este extrem de actuală, având în vedere că abia a început campania de recoltare a păioaselor, iar oamenii aleg de cele mai multe ori să elibereze terenul dând foc resturilor vegetale, ceea ce poate duce la incendii extinse, mai ales în condiţii de vânt. În plus, pe 30 iunie a.c., expiră termenul pe care l-au avut la dispoziţie cei care sunt obligaţi prin lege să obţină autorizaţia de securitate la incendiu.

isuComandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj, col. Constantin Florea, a deschis conferinţa de presă organizată ieri, la sediul unităţii, cu o scurtă prezentare a activităţilor desfăşurate de cadrele unităţii în ultima perioadă. De la competiţii sportive sau de profil, unde rezultatele sunt deosebit de bune, la incendiile de vegetaţie, care au început să se înmulţească pe teritoriul judeţului, deşi vara este abia la început. Situaţia poate deveni şi mai gravă, având în vedere că urmează recoltarea păioaselor, şi, cu toate că legal vorbind, arderea miriştilor nu se poate face decât după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis de la primărie, nimeni nu ţine cont de aceste prevederi. „În ultimele zile avem peste 13 hectare afectate de incendii de vegetaţie uscată şi, mai mult decât atât, avem patru incendii la lanuri de grâu, ceea ce înseamnă deja pagube considerabile. Vrem să facem un apel către toţi cetăţenii să evite focul deschis, chiar şi pe terenurile care le aparţin, pentru că se poate propaga foarte uşor. Mai mult decât atât, am dori să fie mai responsabili, pentru că în cele mai multe cazuri incendiile de vegetaţie uscată sunt generate de ţigări aprinse, aruncate la întâmplare. Sigur că legislaţia prevede sancţiuni, dar este foarte greu să-i prinzi pe cei care dau foc, mai ales dacă vorbim de ţigări aruncate din autovehicule şi trebuie să şi probezi că persoana respectivă a pornit incendiul”, a precizat col. Constantin Florea.

Expiră termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu

isu 1Un alt aspect important este că, la sfârşitul acestei luni, mai exact pe 30 iunie a.c., expiră termenul până la care proprietarii de construcţii sau amenajări cu flux mare de persoane aveau obligaţia să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. „În ultima perioadă am fost asaltaţi de cereri din partea celor care ştiu că expiră termenul, iar după data de 30 iunie legea este foarte clară: amendă de la 20.000 până la 50.000 lei pentru punerea în funcţiune a unui spaţiu fără autorizaţie de securitate la incendiu, iar pentru abateri grave amenda se măreşte şi se dispune sancţiunea complementară a opririi activităţii. Până acum avem 39 de solicitări de autorizaţii, din care şase au fost respinse întrucât proiectul nu a respectat normativele de securitate la incendiu. Vreau să subliniez că, potrivit legii,. Până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiei/amenajării, din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarului/utilizatorului investiţiei”, a explicat col. Adrian Păduraru, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Dolj. Atât noul stadion, cât şi Water Parkul trebuie să obţină documentele necesare înainte de recepţie.

Cât priveşte activităţile sportive sau competiţiile de descarcerare, cadrele ISU Dolj au ocupat locuri pe podium de fiecare dată, iar echipa ISU Dolj este calificată la faza mondială la proba de descarcerare din autovehicule ce va avea loc în perioada 30 august – 3 septembrie la Târgu Mureş, unde vor participa 30 de echipe din străinătate şi alte două reprezentante ale României (ISU Tg. Mureş şi ISU Dâmboviţa).