Expoziţie de ii recondiţionate de Mihaela Tomescu, la Galeriile „Cromatic”

0
440

2De Sânziene şi Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj vă invită la vernisajul expoziţiei „Flori din ia românească”. Evenimentul va avea loc mâine, ora 12.00, la Galeriile „Cromatic” ale instituţiei din strada „Alexandru Macedonski” nr. 28.

Vor fi expuse, cu această ocazie, câteva ii recondiţionate de Mihaela Tomescu, din Giurgiţa. „Pasiunea de o viaţă pentru costumul tradiţional românesc, precum şi bucuria de a împărtăşi lumii întregi comorile ieşite din mâinile bunicilor şi mamelor noastre au determinat-o să adune, să recondiţioneze acolo unde era cazul, să îmbrace păpuşi cu costume în miniatură, astfel ca modelele străvechi, adevărate, să nu se risipească”, spune prof. Nicolae Dumitru, referent în cadrul CJCPCT Dolj.

Mihaela Tomescu s-a născut la 1 aprilie 1961, pe plaiuri giurgiţene, unde a urmat şi cursurile învăţământului primar, absolvind apoi Liceul Industrial Băileşti, promoţia 1980. Din anul 2004 este directorul Căminului Cultural „Nicolae Veleanu”, din Giurgiţa. A înfiinţat formaţia de dansuri populare „Doruleţul”, grupul vocal de copii „Cununiţa” şi grupul de rapsozi populari „Rapsozii Desnăţuiului”, care reuneşte solişti vocali şi instrumentişti. Pentru artiştii amatori din Giurgiţa, Mihaela Tomescu a adunat din sat costume populare „de ladă”, de la bătrânii păstrători ai acestor comori tradiţionale, pe multe dintre ele recondiţionându-le cu răbdare şi pricepere. O parte din acestea se va regăsi în expoziţia „Flori din ia românească”.