Teodorovici: Ministerul analizează posibilitatea reducerii TVA la 19% înainte de 1 ianuarie 2016

0
78

Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, ieri, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, după ce Comisia de buget a Camerei a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor.

“Aşa cum s-a aprobat astăzi n.r. – ieri) în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la minister. Din calcul trebuie să vedem exact cât anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016”, a spus ministrul Teodorovici. El a arătat că sunt “şanse foarte mari” ca acest lucru să se întâmple şi că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA.

Teodorovici a mai spus că “doar” i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu acest lucru şi urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale. Ministrul a mai declarat că din Codul fiscal “este eliminată acciza de 7 eurocenţi pentru benzină de la 1 ianuarie 2016, la fel şi taxa pe stâlp şi celelalte astfel de taxe”. În legătură cu CAS la angajator şi angajaţi, măsurile sunt prevăzute în Codul fiscal pentru perioada de 2017- 2018, Teodorovici arătând că “unele dintre măsuri au fost amânate, pentru o abordare prudentă, pas cu pas, pe măsură ce economia permite astfel măsuri să fie introduse pentru a avea şi siguranţa că pot fi aplicate”.

Proiectele privind Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.