La modă măcar pentru o zi! Ia tradițională românească, îmbrăcată mâine de craioveni

0
2992

Sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica și Ziua Universală a Iei vor fi sărbătorite mâine, 24 iunie, și la Craiova printr-o paradă a iei, o ședință foto pentru participanţi, un concurs cu premii, un atelier de coronițe realizate manual din sânziene şi un spectacol folcloric. Toate în cadrul evenimentului „Craiova se îmbracă în ie!”, organizat de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Ora de întâlnire este 18.00, iar locul – Piața „Mihai Viteazul”, unde craiovenii de toate vârstele sunt așteptați pentru participarea la paradă. Accesul la eveniment este liber, iar ținuta recomandată este ie / cămașă țărănească.

Între tradiție, identitate națională și modă, ia tradițională românească – din in sau borangic – a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, cucerind lumea. După ce pictori celebri au surprins-o în operele lor, iar designeri de renume au inclus-o în colecții pe care le poartă și vedetele de la Hollywood, ca Nicole Kidman, Halle Berry ori Kate Moss, românii și-au dat seama cât de valoroasă poate fi. Așa că, din anul 2013, ziua de Sânziene – 24 iunie – a fost declarată Ziua Universală a iei tradiţionale.

Managerul Oana Bică: „Mi-am dorit foarte mult să organizăm un asemenea eveniment”

La Craiova, deși promovează costumul popular prin fiecare spectacol prezentat, este pentru prima dată când artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” celebrează ia în cadrul unui eveniment de sine stătător. «Îl consider proiectul meu de suflet de când sunt manager al acestei instituții. Mi-am dorit foarte mult să organizăm un asemenea eveniment și iată că în sfârșit se întâmplă. Este vorba despre o cinstire a bluzei tradiționale românești. Se intitulează „Craiova se îmbracă în ie!” și ne dorim ca prin acesta cât mai mulți craioveni și craiovence să participe îmbrăcați în ie, fie autentică, fie stilizată», a declarat Oana Bică, în cadrul unei conferințe de presă.

Programul va începe la ora 18.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde craiovenii, îmbrăcaţi în ie sau cămaşă tradiţională, sunt aşteptaţi pentru parada care se va desfășura în centrul vechi. Tot aici, de la 18.45 va avea loc o ședință foto realizată de fotograful Bogdan Dănescu, urmată de concursul la care se vor premia cea mai autentică ie și cea mai fotogenică apariţie în ie. De la aceeași oră, craiovenii vor putea participa şi la atelierul de coronițe realizate manual din sânziene.

„Toate fetele din Craiova să îmbrace ia și o să vadă cât de frumoase sunt!”

Ziua Universala a iei tradiționale va fi marcată și printr-un spectacol folcloric, în centrul vechi, care va începe la ora 19.30 și va fi susținut de soliştii Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Ciri Mayer și Liviu Dică împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. Li se vor alătura Ansamblul „Ion Șerban” din Işalniţa, Ansamblul Folcloric „Alunelul” al Căminului Cultural Pieleşti, Ansamblul „Altiţa” al Căminului Cultural Maglavit, Ansamblul „Leoveanca” din comuna Leu și Ansamblul Folcloric „Crăiţele” al Colegiului National Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova.

După ce el însuși a îmbrăcat de mii de ori costumul popular, în anii în care a stat în fața orchestrei ansamblului craiovean, maestrul Nicu Crețu i-a invitat pe craioveni să nu rateze acest eveniment, unul „deosebit și venit la timpul potrivit”. „Toate fetele din Craiova să îmbrace de data aceasta ia și o să vadă ele cât de frumoase sunt! Vor obține o frumusețe în plus!”, a opinat dirijorul, căruia îi va aparține conducerea muzicală la spectacolul de mâine-seară.

Repertoriu de cântece și jocuri populare oltenești special pregătit

„Vom acorda – ca de fiecare dată – o atenție specială costumului popular, îndeosebi acestei minunate ii. Noi le mediatizăm cât putem de bine prin programele noastre, aceasta fiind, de fapt, un plus în succesele de care ne bucurăm, pentru că monumentalitatea și varietatea folclorului românesc – oltenesc, în special – rezidă și în frumusețea costumului popular”, a mai spus Nicu Crețu, adăugând că la spectacolul de mâine „artiștii noștri vor realiza o adevărată broderie pe minunatul covor al folclorului”.

Un „spectacol excepțional” îl consideră și maestrul coregraf al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Ionel Garoafă, pentru care „ dansatorii au pregătit un repertoriu de jocuri populare oltenești”. „Avem și colaboratori – foarte mulți copii de la ansambluri din județ, pentru ca ei să învețe să iubească acest port tradițional românesc și să îl promoveze, la rândul lor, când vor fi mai mari”, a precizat acesta, la rândul său invitându-i „în număr cât mai mare pe toți cei care iubesc portul popular” la evenimentul de mâine.

***

Manifestările de la Craiova dedicate Zilei Universale a iei tradiționale sunt organizate sub egida Primăriei municipiului Craiova şi a Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Craiova se alătură, astfel, sutelor de oraşe din Romania și de peste hotare care promovează ia, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta. Evenimentul va fi prezentat de Alina Șerban.