Speranţe după prima zi a Evaluării Naţionale

0
371

Ieri a fost prima zi a examenului de evaluare naţională, proba scrisă la Limba şi literatura română, pentru absolvenţii clasei a VIII-a. După cum au afirmat candidaţii, subiectele nu au fost dificile, cei mai mulţi dintre ei arătându-se mulţumiţi de ceea ce au realizat. Emoţiile au fost prezente atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor, dar, la finalul probei, majoritatea era mulţumită.

Prima zi a examenului de evaluarepentru elevii de clasa a VIII-a a început cu emoţii. Erau atât ale elevilor, cât şi ale părinţilor. La fiecare unitate şcolară, unde se susţinea proba scrisă la Limba şi Literatura Română, zeci de părinţi îşi conduceau copiii până la poartă, îi vedeau cum merg spre sălile de examinare şi, apoi, îşi începeau aşteptarea. Când ieşea câte un candidat, apăreau întrebările: „Cum a fost?”, „V-a dat greu?”, „Aţi rezolvat subiectele?” etc. La un moment dat, s-au aflat şi subiectele de examen: un comentariu pe un basm; o compunere individuală pe marginea unei întâmplări din perioada sărbătorilor; antonime; semnificaţia secvenţei; o frază din care să se afle propoziţia principală şi subordonata. S-a terminat examenul, iar elevii erau asaltaţi din toate părţile. Am încercat să vedem ce se întâmplă la două instituţii şcolare, ambele de renume: Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” şi Colegiul Naţional „Carol I”.

Un candidat mulţumit, care vrea să facă scrimă

În faţa LPS „Petrache Trişcu”, părinţii îşi aşteptau copiii să vadă cum s-au descurcat. Emoţiile erau maxime. Mame şi taţi erau la porţile liceului şi, parcă, nu puteau să articuleze cuvintele. Am găsit, într-un final, un cuplu – tată-fiu, care a trecut peste ceea ce se întâmplase în orele de examen. Candidatul,  Andi Mihai Tuţă, s-a arătat dezinhibat: „Nu am avut mari emoţii. Ştiam că mă pregătisem bine. Chiar mi s-a părut destul de uşor. Eu oricum vreau să merg mai departe la acest liceu, mai ales că practic şi scrima”. Lângă el, tatăl său,  Laurenţiu Tuţă,  pare mai emotiv. „Am fost mai neliniştit decât a fost el, dar ştiam că este bine pregătit. Sunt convins că va obţine rezultate bune, astfel încât să-şi realizeze visul”, a spus acesta.

Animaţie şi emoţii şi la „Carol I”

La câteva străzi mai încolo, la Colegiul Naţional „Carol I”, aceeaşi animaţie. Zeci de părinţi în aşteptare şi copii care au ieşit zâmbitori. Peste tot se vorbea de subiecte şi rezolvări. Într-o parte, am dat de Cristina Geormăneanu, care îşi aştepta fiica să iasă de la examen, şi a putut să ne dea câteva declaraţii: «Cred că noi avem, ca părinţi, mai multe emoţii decât ei. Pentru aceşti copii, este primul examen din viaţa lor şi niciodată nu poţi şti ce-ţi aduce viitorul. Fata mea vrea să urmeze tot la „Carol I”, vrea să îmbrăţişeze cariera medicală. Oricum, emoţiile sunt imense». A apărut imediat şi fata acesteia, Cristina Maria, care de-abia scăpase de încărcătura unui prim concurs: „A fost destul de uşor, dar am avut ceva emoţii. Eu vreau, aşa cum cred că v-a spus şi mama, să devin medic. Sunt convinsă că va fi bine”.

Prezenţă mai bună decât în 2014

După prima zi, era inevitabilă şi o reacţie din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care n-a întârziat să apară. Ceea care a prezentat-o a fost prof.  Janina Elena Vaşcu, inspector general adjunct al ISJ Dolj şi preşedintele Comisiei Judeţene a Examenului de Evaluare: „Din cei 5.343 de elevi înscrişi, s-au prezentat 5.124. Nu au fost incidente majore. A fost o disfuncţionalitate la Şcoala Gimnazială Lipovu, unde, din cauza Internet-ului, a trebuit ca subiectele să fie luate de la 3 km distanţă, dintr-un alt Centru de examinare. Din planul total de şcolarizare, avem, pe lângă cei cca 100 de elevi repetenţi, corijenţi sau cu situaţia neîncheiată, aceşti absenţi de astăzi, un număr în jur de 300, oricum sub cel de anul trecut, când diferenţa a fost aproape dublă. În ceea ce-i priveşte pe absenţii de astăzi, aceştia pot fi repartizaţi, conform legislaţiei, după finalizarea admiterii, pe locurile rămase neocupate, dar, repet, respectând metodologia”.

În puţine cuvinte, examenul de ieri – ținând cont măcar de entuziasmul arătat de candidaţi – promite rezultate bune. Urmează, pe 24 iunie, proba la Matematică…