Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Gabriel Oprea ca premier interimar

0
283

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, ieri, decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor de prim-ministru de către Victor Ponta. Înainte cu doar câteva ore de a semna, preşedintele nu acceptase interimatul lui Oprea, întrucât şeful statului dorea să primească acte medicale care să ateste incapacitatea temporară a premierului de a-şi exercita funcţia, potrivit unor surse oficiale. “Deocamdată, România are un premier legal”, au declarat, ieri, sursele citate. Ulterior, Iohannis a primit actele medicale. Victor Ponta i-a transmis preşedintelui, aseară, actele medicale solicitate, care îi atestă incapacitatea temporară de a-şi exercita funcţia de prim-ministru. Documentele au fost transmise odată cu publicarea lor şi pe pagina de Facebook a premierului.

Victor Ponta şi-a postat pe Facebook fişa medicală de la spitalul din Turcia

Premierul Victor Ponta a postat, aseară, pe Facebook, fişa sa medicală de la Spitalul Medipol din Turcia, unde a fost operat la genunchiul stâng, care conţine denumirea intervenţiei chirurgicale, analize de sânge, evoluţia stării sale, pe zile, şi recomandările post-operatorii. În acest document medical este menţionată denumirea intervenţiei chirurgicale la care a fost supus în data de 15 iunie – „intervenţie atroscopică de reconstrucţie a ligamentului încrucişat anterior” şi „intervenţie atroscopică de rezolvare a meniscului, genunchi”. De asemenea, într-o primă fişă, de la data internării în spitalul din Turcia, sunt precizate „motivul internării”, diagnosticul – „ruptură de ligament încrucişat anterior stâng” –, precum şi analizele de sânge pe care le-a făcut şi rezultatele acestora.

De asemenea, este detaliat modul în care a decurs intervenţia chirurgicală, realizată, potrivit fişelor medicale, de o echipă de trei medici – Mahir Mahirogullari, Mehmet Isyar şi Serkan Surucu. Astfel, se menţionează că pacientul a fost operat sub anestezie generală şi sunt descrise detaliat toate etapele intervenţiei şi în ce a constat operaţia. În documentul de externare este precizat şi un diagnostic final: „gastrită, nedefinită şi ruptură de menisc, actual”.

În documentele medicale postate pe Facebook mai sunt menţionate „observaţiile medicului” în ziua operaţiei, precum şi starea pacientului pe zile, până în 20 iunie. În data de 20 iunie, conform documentelor medicale, premierul a fost externat „cu stare generală bună, cooperant şi orientat”.

La capitolul „recomandări”, se precizează că „pacientul va fi inclus în programul de fizioterapie şi reabilitare; după prima săptămână i se recomandă control la o policlinică; după încă o săptămână se va efectua un nou control la policlinică şi se va reevalua protocolul de fizioterapie; după două săptămâni, se recomandă un nou control la policlinică pentru ultimele evaluări”.

Într-un ultim document postat pe Facebook, sunt prezentate alte recomandări ale medicilor, care cuprind: „extensie totală la genunchi, flexiunea genunchiului la cel puţin 90 de grade, un control amănunţit al cvadricepsului, mişcare cât mai devreme” şi mai multe tipuri de exerciţii.

***

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. Duminică, premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval. Premierul a declarat că l-a propus pe Oprea deoarece este singurul vicepremier.