Lecție interactivă de ecologie și protecția mediului, la Muzeul Olteniei

0
420

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei continuă seria manifestărilor înscrise în proiectul cultural-educativ „Muzeul – O Școală Altfel” cu masa rotundă având ca temă „Importanța conservării biodiversității în contextul dezvoltării durabile” o serie de videoproiecții susținute de studenți din cadrul Departamentului de Biologie și Ingineria Mediului al Facultății de Horticultură a Universității din Craiova, elevi de la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” și Liceul „Charles Laugier”.

Evenimentul, coordonat de muzeograf dr. Olivia Cioboiu, va avea loc mâine, 24 mai 2019, ora 11.00, și coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Internaționale a Biodiversității (22 mai) – sărbătoare având ca obiectiv conștientizarea privind importanța conservării și utilizării durabile a diversității biologice.

Vor participa studenţi de la Departamentul de Biologie și Ingineria mediului al Facultății de Horticultură a Universității din Craiova (îndrumător: prof. univ. dr. Elena Gavrilescu), elevi ai Colegiului Tehnic „Costin D. Nenițescu” (îndrumători: prof. de protecția mediului Iulia Cristea, Melania Streinu și Larisa Păun) și Liceului „Charles Laugier” (îndrumător: prof. dr. de geografie Mirela Enculescu).

„Este o lecție interactivă de ecologie și protecția mediului vizând particularitățile structural-funcționale ale ariilor protejate din județul Dolj, biodiversitatea ecosistemelor și măsurile de conservare necesare în vederea realizării managementului durabil al mediului, efectele produse de impactul antropic și al activităților industriale asupra structurii și funcționării comunităților de organisme. Monitorizarea biodiversității ecosistemelor naturale și antropizate are o importanță deosebită în contextul global al dispariției a numeroase specii de microorganisme, plante și animale ca urmare a activității umane și industriale”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

Potrivit reprezentanților instituției, eEficienţa măsurilor de conservare este periclitată de unele procese şi fenomene globale, practic ieșite de sub control: ploile acide, efectul de seră, diminuarea stratului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, deșertificarea. Biodiversitatea joacă un rol esențial în susținerea vieții și a mijloacelor de existență, a dezvoltării economico-sociale și a bunăstării oamenilor. Din cauza modificărilor induse de om în habitatele naturale, în prezent identificarea şi protejarea speciilor reprezintă o prioritate internaţională.

În majoritatea țărilor europene strategia conservării biodiversității s-a implementat cu succes prin intermediul programului Natura 2000, care are ca scop regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.