Combustibil ecologic produs din paie românești, în Oltenia! Clariant Podari – prima fabrică din România care nu poluează, folosește propriile reziduuri pentru electricitate și căldură

0
1268
Ce înseamnă combustibil ecologic?
România va fi pusă curând pe harta producătorilor de biocombustibil. Este vorba de producția de bioethanol din reziduuri agricole care va fi fabricat de compania elvețiană Clariant, la Podari, în Dolj.
Fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu și alte cereale, provenite de la fermierii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Produsele rezultate din acest proces vor fi utilizate pentru obținerea energiei regenerabile, astfel încât unitatea va putea funcționa independent de combustibilii fosili.
Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu impact aproape neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Paie de grâu, resturi vegetale de porumb vor fi transformate în zaharuri celulozice care fermentate fără alți produși chimici produc biocombustibilul cel mai utilizat la nivel mondial.
Fabrica deschisă în România de Clariant va folosi unul dintre produsele secundare generate, lignina,pentru a produce căldură și energie electrică, care va fi reintrodusă în proces.
Tehnologia pe care o aduce Clariant la Podari a fost dezvoltată de cercetătorii companiei în ultimul deceniu, se numește Sunliquid și a fost declarată cea mai inovativă tehnologie din România în 2018. “După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid®. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă”, a declarat Christian Kohlpaintner Membru al Comitetului Executiv al Clariant.
Cum previne poluarea atmosferică bioetanolul?
Beneficiile legate de mediu sunt un factor susținător al biocombustibililor. Ei sunt resurseregenerabile care ajută la reducerea în atmosferăa emisiilor de dioxid de carbon și a altor gaze.Bioetanolul poate fi utilizat in motoare cu ardere internă fără alte modificări.
De ce a ales compania elvețiană Clariant, Podari, Dolj?
Motivul pentru care elvețienii au ales România se datorează potențialului agricol pe care îl deține precum și a infrastructurii logistice și industriale din regiune. Aceasta le va permite agricultorilor locali să comercializeze pentru prima dată la scară industrială paie, care erau anterior reziduuri agricole practic inutilizabile.
Ce înseamnă pentru România învestiția de la Podari?
Pentru România, afacerea în valoarea de 140 de milioane de euro demarata la nivel local va crea aproximativ 400 de locuri de muncă, din care  300  în sectoarele de logistică și agricultură, în timp ce peste 100 de locuri de muncă vor fi alocate pentru lucrători si specialisti direct în fabrică. Clariant intenționează să recruteze forța de muncă la nivel local, asigurându-i instruirea atât în ​​laboratoarele proprii din Planegg, lângă Munchen, cât și în fabrica din Straubing, Bavaria.
Fabrica din Podari va crea oportunități pentru fermierii locali prin oferirea unor surse suplimentare de venituri, prin vânzarea reziduurilor agricole ca materii primeși implicit o creștere economică a regiunii Oltenia.
Proiectulbeneficiază de 40 de milioane de euro finanţare din partea Uniunii Europene printr-un program-cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică şi din partea Bio-based Industries Joint Undertaking, în contextul programului Uniunii Europene Orizont 2020 pentru Cercetare şi Inovare. Restul, 100 de milioane de euro sunt învestite de Clariant.