Premiu de Excelenţă în memoria lui Mihai Pătraşcu

0
78

Cunoscutul medic dermatolog craiovean conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu şi-a anunţat intenţia de a sprijini Lotul Naţional de Informatică prin iniţierea Premiului de Excelenţă „Mihai Pătraşcu”. Acesta va fi acordat anual elevului situat pe primul loc în urma concursurilor pentru stabilirea membrilor lotului restrâns care vor participa la Olimpiada Internaţională de Informatică. Anul acesta, festivitatea de premiere a avut loc în oraşul Baia Mare. Premiul a fost acordat de către prof. Nuşa Dumitriu Lupan, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţinale, elevului Vlad Alexandru Gavrilă de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Premiul de Excelenţă este acordat în memoria lui Mihai Pătraşcu, care s-a stins din viaţă, anul trecut, la vârsta de doar 30 de ani. Acesta a fost absolvent al Massachusetts Institute of  Technology (MIT), Boston, SUA, unde a susţinut şi doctoratul, obţinând premiul pentru cea mai bună teză de la MIT. Mihai Pătraşcu a fost olimpic internaţional la informatică, unde a câştigat şapte medalii (patru de aur şi trei  de argint), care îl situează în primii 20 medaliaţi în lume şi pe primul loc în România. A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naţionale, balcanice, europene şi internaţionale, fiind membru în comitetele ştiinţifice. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică, preşedintele Comitetului Ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).

A desfăşurat activitate de predare la MIT, Berkeley și Copenhaga şi a susţinut  numeroase conferinţe la universităţi de prestigiu din lume. În domeniul cercetării (MIT, IBM, MADALGO şi din 2009 la AT&T) are multiple lucrări în informatică teoretică.