Marş împotriva violenţei

0
347

Nu mai puţin de 70 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Coţofenii din Dos au organizat un marş pe străzile comunei cu scopul de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a efectelor negative ale violenţei în şcoală, în familie şi în societate. Această iniţiativă face parte din proiectul „Împreună împotriva violenţei”, derulat de Şcoala Gimnazială Coţofenii din Dos, cu sprijinul  World Vision România – Birou Zonal Dolj şi al comunităţii locale.

Înarmaţi cu pancarte şi tricouri inscripţionate, elevii s-au făcut auziţi şi de către autorităţile locale. Pentru câteva minute au scandat în faţa Primăriei din comună şi au primit îndemnuri din partea primarului. Au trecut, apoi, pe la biserică şi au vorbit cu preotul şi agentul de poliţie, prezent pe parcursul întregii activităţi.

„Pentru mine marşul a fost ceva unic. O asemenea activitate nu a mai avut loc până acum în comuna mea şi mă bucur că a atras atenţia comunităţii. Îmi place că am reuşit să scoatem din casă mulţi oameni care au fost atenţi şi interesaţi de acţiunea noastră”, a spus Mihaela Preduţă, elevă în clasa a VIII – a, la Şcoala Gimnazială Coţofenii din Dos.

În cadrul proiectului „Împreună împotriva violenţei”, au mai avut loc sesiuni de informare cu elevii şi părinţii acestora cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei şi realizarea de ateliere de lucru în cadrul cărora elevii şi-au putut exprima prin desen propria percepţie asupra efectelor negative ale violenţei.

„Educaţie prin mişcare” la Bucovăţ

Cu siguranţă a fost un început de saptamână alert în multe din comunităţile locale doljene. Copiii au organizat şi au participat, cu sprijinul World Vision, la diferite activităţi prin care vor să aducă o schimbare în comunităţile din care fac parte.

Pe lângă marşul împotriva violenţei care a avut loc la Coţofenii din Dos, o altă acţiune a fost organizată la începutul săptamanii în comuna Bucovăţ. Acolo, 20 de copii au participat la un maraton pe o distanţă de aproximativ cinci kilometri, în trei dintre satele comunei: Sărbătoarea, Leamna şi Palilula. Copiii au militat pentru importanţa „Educaţiei prin mişcare”, încurajându-şi colegii să participe la mai multe activităţi sportive şi pe părinţi să îi îndrume pe copii către sport, pentru că înseamnă deschidere către o viaţă sănătoasă, dar şi şansa pentru copii să îşi dezvolte abilitatea de a lucra în echipă, de a fi mai comunicativi şi responsabili.

Acest gen de activităţi, fac parte din suita de acţiuni prin care World Vision România facilitează accesul copiilor la educaţie formală şi informală şi reduce rata abandonului şcolar. Prezenţa fundaţiei în comunităţi pe o perioadă de lungă durată oferă şanse copiilor la o viaţa mai bună prin programe de dezvoltare comunitară durabilă.