Mieii de Paşte se vând de la 13 lei pe kilogram, în Piaţa Chiriac

0
389
Târgul de miei pentru Paşte s-a deschis ieri, în Piaţa Chiriac, şi va funcţiona până sâmbătă, cu o zi înaintea sărbătorilor pascale. Comercianţii au venit cu miei, şi mai mari şi mai mici, pe care îi vând la preţul de 13 lei pe kilogram, în viu. Clienţii spun că este un preţ cam piperat, mulţi programându-şi cumpărăturile pentru ultimele zile, în speranţa că mieii se vor mai ieftini.
Şi în acest an, craiovenii au posibilitatea să-şi aleagă mielul de Paşte direct de la crescătorii de animale. Singurul spaţiu autorizat pentru sacrificarea mieilor, din Dolj, este chiar cel din Piaţa Chiriac, care s-a deschis ieri-dimineaţă. „Am dorit să le oferim şi anul acesta craiovenilor, şi nu doar lor, posibilitatea de a-şi alege direct de la comercianţi mieii sau iezii pe care îi doresc pentru masa tradiţională de Paşte. Demersurile noastre au găsit înţelegere atât la Primăria Craiova, care ne-a pus la dispoziţie spaţiul din Piaţa Chiriac, cât şi la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care a autorizat amenajarea acestui punct de comercializare şi sacrificare a mieilor. Îi aşteptăm, aşadar, în Piaţa Chiriac atât pe comercianţii de miei interesaţi să-şi vândă marfa în condiţii optime, cât şi pe toţi cei interesaţi să-şi cumpere miei pentru masa de Paşte”, a declarat Alin Mărăcine, administrator al SC Pieţe şi Târguri Craiova.
Piaţa rămâne deschisă până sâmbătă seara
Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac îşi va desfăşura activitatea până sâmbătă, în ajunul Paştelui, între orele 7.00-17.00, funcţionând pe aceleaşi principii ca şi un abator. Dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare, inclusiv cu asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor. Sacrificarea în incinta târgului se face de către măcelari autorizaţi, cu analizele medicale la zi, iar carcasele de miel sunt verificate de un medic veterinar. Acesta le aplică marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. „În acest punct de comercializare şi sacrificare, sunt vânduţi şi tăiaţi numai miei crotaliaţi, care trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare”, a menţionat administratorul SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Sacrificarea costă 25 de lei
Primii care au ieşit cu miei în târgul din Chiriac au fost patru comercianţi din localităţile Bucovăţ, Mârşani, Daneţi şi Galiciuica. Preţul de vânzare era identic, 13 lei pe kilogram, în viu, şi nu se negocia la nici unul dintre aceştia. „Nu este deloc scump, este un preţ apropiat de cel de anul trecut. Mulţi vin şi ne întreabă, apoi pleacă, nemulţumiţi. Nu putem să-i vinde nici noi pe degeaba”, erau de părere vânzătorii. De cealaltă parte, cumpărătorii spuneau că producătorii poate că au dreptate să ceară acest preţ, dar că mieii sunt scumpi pentru buzunarul lor. „Ciobanii au dreptate, trebuie să-şi scoată banii pe miei şi Paştele este singura ocazie când pot şi ei să vândă carnea. Pentru noi, care avem o pensie destul de mică, mielul este totuşi cam scump”, spunea, ieri, un pensionar, care venise în târg mai mult ca să testeze piaţa.
Preţul porneşte de la 13 lei pe kilogram, în viu
Oamenii îşi făceau socotelile în felul următor: dacă vânzările nu merg aşa cum şi-ar fi plănuit, comercianţii vor mai lăsa la preţ. Cumpărătorii speră că preţul pe kilogram va coborî la 10 lei, în vinerea Paştelui sau chiar sâmbăta, pe ultima sută de metri, un preţ pe care şi l-ar putea permite. În 2017, când mieii s-au comercializat în Piaţa Brestei, s-a pornit de la un preţ de 11 lei pe kilogramul în viu şi s-a ajuns, în ultima zi de târg, la 9 lei. În magazine şi în pieţe, carnea de miel a costat 200 de lei pe kilogram. Anul trecut, în 2018, mieii s-au vândut în Chiriac, locaţia de anul acesta, comercianţii cerând, în primele zile, un preţ de 12 lei pe kilogram, în viu. Preţul nu a coborât prea mult nici în ultimele zile, aşa cum era de alteptat, din cauză că mieii au fost mai puţini pe piaţă. Acum, în magazine, carnea de miel se vinde cu 30 de lei pe kilogram, faţă de 25 de lei când a fost anul trecut.