Dragnea: Am decis aproape în unanimitate să rămân la şefia PSD. Discuţia, reluată după locale

0
224

Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, adică dublu decât în prima instanţă, în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă.

          Dragnea a fost acuzat, în dosarul Referendumului, de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Liviu Dragnea a declarat în ultimul cuvânt în faţa instanţei în procesul Referendumului că se consideră nevinovat. “Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea”, a spus Liviu Dragnea.

           Procurorii DNA au cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pedeapsă cu executare pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea, pedeapsa minimă solicitată de DNA fiind între trei şi cinci ani de închisoare. În cererea procurorilor se arată că liderul PSD ar fi tratat alegătorii ca pe nişte obiecte, iar neprezentarea la vot a fost văzută ca “un moft, nu ca un drept”.

             În primă instanţă, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-au condamnat, în 15 mai 2015, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, “cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

             Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Dragnea: Am decis aproape în unanimitate să rămân la şefia PSD. Discuţia, reluată după locale

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că partidul a decis ”aproape” în unanimitate ca el să rămână la conducerea social-democraţilor pentru a gestiona campania electorală, precizând că discuţia va fi reluată după alegerile locale. Deşi a afirmat că nu comentează decizia instanţei, Dragnea a afirmat că aceasta este ”profund nedreaptă”. El a precizat că ceea ce l-a interesat să afle de la colegii din partid ”dincolo de solidaritatea firească, omenească” a fost opinia lor faţă de o eventuală retragere a sa în plină campanie electorală. Părerea majorităţii ”aproape unanimă” a fost că o retragere poate să destabilizeze toate structurile de partid şi PSD să nu obţină scorul preconizat, a subliniat preşedintele PSD. ”Am decis să rămân în continuare în această funcţie, să gestionez campania electorală”, a adăugat el, precizând că această decizie ”la cald, poate chiar fierbinte” va fi repusă în discuţie după locale când se vor discuta ”chestiuni mai profunde”.dragnea_la sefie