Doar o lună până la închiderea Stagiunii „Europa”. Concert cu invitaţi olandezi

0
342

Ultima lună din cele şapte dedicate Stagiunii „Europa”, veritabilă galerie a muzicii clasice europene, aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia” muzicieni din Olanda, Ungaria, Belgia şi Franţa. Ţara lalelelor şi a morilor de vânt este reprezentată de Theo Wolters, cunoscut publicului meloman craiovean pentru statutul său de dirijor permanent invitat al Filarmonicii craiovene, şi de Arno Piters, clarinetist la faimoasa Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam.

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut la Melick, în sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. A urmat studiul muzicii la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot. Din 1979 a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În paralel cu activitatea instrumentală şi orchestrală a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Din 2013 deţine statutul de dirijor permanent invitat al Filarmonicii „Oltenia”.

Arno Piters a fost membru al Orchestrei Simfonice Radio din Olanda, din 2001 până în 2003. Ulterior, a fost numit clarinetist la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. A fost invitat să cânte cu Orchestra Filarmonicii din Israel, sub bagheta dirijorală a lui Zubin Mehta, şi cu Orchestra Mondială pentru Pace, sub conducerea muzicală a lui Valery Gergiev. Arno Piters predă la Conservatorul din Amsterdam şi susţine cursuri masterclass în întreaga lume.

Arno Piters

Programul dedicat săptămânii muzicii din Olanda se deschide luni, 25 aprilie, ora 19.00, cu o întâlnire a melomanilor cu Theo Wolters, care va avea loc în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”. O alta se va desfăşura tot aici, joi, 28 aprilie, ora 19.00, când dirijorului olandez i se va alătura şi clarinetistul Arno Piters. Marţi, 26 aprilie, la Muzeul de Artă, trompetistul Floris Onstwedder şi pianista Ieva Dudaite, studenţi la Academia de Muzică din Maastricht, vor susţine, de la ora 19.00, un recital neconvenţional. Intrarea la toate cele trei evenimente este liberă.

Concertul de vineri, 29 aprilie, ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, este susţinut de Orchestra Simfonică, sub conducerea lui Theo Wolters, şi de clarinetistul Arno Piters, şi propune spre audiţie două prime audiţii –  „Ricercare” de Hendrik Andriessen şi Concertul pentru clarinet şi orchestră de Theo Verbey –, precum şi Simfonia a V-a în Mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski. Preţuri bilete: 35 lei; 25 lei (elevi, studenţi, pensionari).