SIIJ: Două membre CSM avertizează!

0
783

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor din întreg spectrul politic, judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, membre ale CSM exprimă un punct de vedere argumentat legat de decizia ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Iată-i conţinutul:

„Excelentele Voastre,

 

Doamnelor si Domnilor Deputati si Senatori,

 

Sunteti chemati, in curand, sa decideti asupra pastrarii si, astfel, a intaririi independentei celor care infaptuiesc justitia in Romania.

 

Votul pe care-l veti da va reprezenta nu doar o forma de respect fata de cetatenii care v-au acordat intreaga lor incredere, ci va constitui si o declaratie de credinta fata de tara intr-un moment ce poate fi unul al renasterii constiintei sau, dimpotriva, al pierzaniei.

 

Nu lasati fariseii sa ia locul invatatorilor, caci timpul acestor incercari poate deveni unul al marilor realizari!

 

Nu puteti accepta compromisuri, nu aveti voie sa faceti niciun rabat de la principiile carora le-ati jurat credinta si pe care aveti obligatia morala de a le pastra nealterate in numele Adevarului, singurul ideal pe care-l slujim fiecare!

 

Adevarul nu poate avea mai multe fete! Adevarul este unul singur si pentru el traim sau murim! Nu puteti cere dreptate daca nu luptati pentru ea! Nu irositi sansa pe care o aveti acum, aceea de a dovedi ca intelepciunea si curajul nu pot sta la aceeasi masa cu tradarea si lasitatea. Nu condamnati poporul roman sa-si retraiasca istoria precum Sisif incercand, pe vesnicie, sa ajunga in varful dealului!

 

Votand pentru desfiintarea SIIJ, indiferent de ce aparente garantii va imaginati ca puneti in loc, condamnati acest popor sa nu mai aiba prea curand o justitie cu judecatori peste care sa nu se mai abata abuzurile!

 

Ce garantii mai puternice s-ar putea imagina peste cele deja prevazute de lege si anume: procurori cu cel putin 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, implicarea CSM in numirea procurorului sef si a procurorilor cu functie de executie din cadrul SIIJ, fara niciun fel de amestec politic?

 

Nu acceptati, doamnelor si domnilor parlamentari, stratageme perfide ori mere otravite, fiindca singurele garantii pentru un act de justitie corect sunt deja in lege. SIIJ trebuie intarita si lasata sa functioneze la capacitatea ei maxima si abia apoi, eventual, reevaluata.

 

Nu permiteti ca sub pretextul unor garantii necesare, sa deschideti posibilitatea unor „filtre” de putere!

 

Povara vremurilor nu demult apuse, despre care prezentul a vorbit pe larg, va poate apasa, in curand, daca ingaduiti sa asezati minciuna peste adevar! Cum sa acceptati ca justitia romaneasca, care abia isi vindeca ranile, sa imbrace din nou vesmintele trecutului pline de noroi?!

 

Dupa judecatori, primii asupriti posibil veti fi chiar dumneavoastra, indiferent de locul si rolul social pe care-l veti avea, iar cetatenii tarii vor indura suferinta faptelor, dar mai ales a deciziilor a caror responsabilitate o purtati!

 

Romanii v-au ales pentru ca au crezut in dumneavoastra, doamnelor si domnilor deputati si senatori! Au sperat ca-i puteti elibera de suferinta si ca viitorul pe care l-ati promis, in sensul unei justitii cu adevarat independente, nu va ramane doar o simpla iluzie.

 

Dupa ani nesfarsiti de filaje, interceptari nelegale, amenintari, intruziuni in viata personala, toate finalizate, cel mai adesea, cu dosare anulate definitiv de instantele de judecata, prin infiintarea SIIJ, judecatorii au avut, in sfarsit, siguranta ca abuzurile la care au fost supusi vor deveni istorie.

 

Astazi, cruda realitate a destinelor distruse, pe care nimeni nu le-a asumat, este gata sa revina la statu-quo-ul anterior. Prin aprobarea actului normativ de desfiintare a SIIJ, va trebui sa va asumati faptul ca alegeti sa eliberati un monstru ce-si va pune amprenta pe viata si cariera fiecarui judecator si, implicit, pe destinul cetatenilor pe care ii reprezentati.

 

Doamnelor si domnilor deputati si senatori,

 

– nu mai permiteti ca justitia sa fie arma politica,

 

– nu acceptati sa deveniti partasi ai Raului ce se poate reinstala,

 

– nu refuzati sa vedeti Adevarul,

 

– nu adoptati cu usurinta decizii ce pot marca destine,

 

– nu mai ingaduiti ca oameni nevinovati sa suporte consecintele unor hotarari pripite,

– nu va murdariti mainile, dar mai ales constiinta, cu fapte ce vor fi greu de uitat in timp, dar mai ales imposibil de iertat!