Baiaram la Valencia – bairam de fake news

0
210

Zilele trecute, Craioveanu a menţionat că scouterii celor de la Valencia l-au întrebat despre Baiaram. Pentru cine nu ştie, Baiaram este un junior de 17 ani al Universităţii Craiova, care a apucat deja să debuteze la prima echipă, evoluând inclusiv contra rivalelor Dinamo şi FCSB. Declaraţia lui Craioveanu a fost devorată de presă, într-o perioadă în care fotbalul se joacă numai cu joystickul. Pagini sau rubrici care se pretind de sport au titrat pompos că Baiaram este dorit de Valencia, că spaniolii fac ofertă Craiovei, că este gata transferul anului, etc. Mulţi cititori s-au năpustit asupra puştiului, acuzându-l că nu are locul de titular asigurat la Craiova şi visează la alte zări. În primul rând, nu e neapărat nevoie să fii titular la Universitatea ca să pleci pe milioane în străinătate, iar ultimul exemplu este Screciu. Apoi, Baiaram probabil habar n-are că este pe o listă a Valenciei, cum habar n-are că este pe lista multor cluburi europene, care nu neapărat îl vor sau îl ofertează sau se bat pentru el, ci doar îl monitorizează, respectiv îl au pe listă (evident, şi când vorbim de “listă” trebuie să citim: un fişier într-un laptop, nu nişte nume scrijelite pe o coală A4, cu nişte tăieturi şi cu adăugiri pe la colţuri). Baiaram este în vizorul Valenciei cum este în vederile oricărui club serios care-şi face o listă cu cei mai buni juniori de la toate cluburile din lume. Valencia probabil are la academie 2-3 jucători pe postul lui Baiaram mai buni decât olteanul, dar pentru scouteri e în fişa postului să ştie ce tineri de perspectivă sunt pretutindeni.

Apoi, alţii, şi mai încuiaţi, l-au acuzat pe Craioveanu că vrea să-l „vopsească” pe puşti în folosul lui Rotaru, ori că e samsar şi vinde talentele clubului. Craioveanu pur şi simplu dădea un exemplu, impresionat fiind de nivelul la care a ajuns scoutingul la nivel internaţional, dacă se ştie aproape totul despre tineri de oriunde. Şi oferea o mostră din propria curte, dar mai mult ca sigur a fost chestionat şi în privinţa altor tineri din România. Era normal ca scouterul Valenciei să-l întrebe pe Craioveanu, oficialul Ştiinţei fiind o sursă importantă pentru orice căutător de talente sau cel puţin pentru cei care se respectă. I-ar trebui şi Craiovei câţiva din aceştia…

Cei care comentează aiurea pe marginea subiectului Baiaram sunt majoritatea victimele fake news. “Craiova poate da lovitura pe piaţa transferurilor” spune digisport, “Valencia îl vrea pe Baiaram” titrează gsp, “Baiaram, aproape de transferul carierei” anunţă fanatik, “Craiova, la un pas de o mare afacere” afirmă şi evz.ro. Eşti tentat să crezi că numai interdicţiile de zbor spre Spania mai stau în calea transferului!  Nu doar penuria de evenimente din această perioadă duce la aceste  păcăleli, fiindcă asta sunt, în definitiv. Este o strategie deja consacrată şi care va deveni din ce în ce mai agresivă. Poate fi stăvilită numai de cititori, dar probabil ne plac prea mult bârfele şi bombele, ca să refuzăm să ne lăsăm păcăliţi!

Dar culmea ipocriziei este ceea ce fac editorialiştii, “deontologii”, “analiştii” de la aceleaşi site-uri, care,după ce colegii lor îţi dau momeala sub diverse forme, apar şi înfierează modul cum tinerii jucători sunt transferaţi virtual şi pe jucător îl desfiinţează, că e “spoială”, că stă cu gândul la transfer şi nu la joc, etc. Evident, cluburile nu este deranjate, întrucât, chiar şi artificial, creşte cota jucătorului, deşi ar trebui să ia în calcul şi faptul că astfel de diversiuni îi pot afecta dezvoltarea.