Silviu Lung – închisoare cu suspendare pentru accidentul mortal de la Radovan

0
119

Silviu Lung, fostul portar al „Ştiinţei” Craiova, dar şi al Echipei Naţionale de fotbal a României, a fost condamnat, ieri, de magistraţii Judecătoriei Craiova, la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 4 luni. Sentinţa a fost pronunţată în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, după accidentul mortal pe care l-a provocat, la începutul lunii ianuarie 2014, în comuna doljeană Radovan. Hotărârea de ieri nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, tragicul accident s-a petrecut pe 8 ianuarie 2014, pe DE 579, drumul care leagă Calafatul de Craiova, în zona pădurii de la Radovan. Din cercetările poliţiştilor Serviciului Rutier Dolj s-a stabilit că fostul portar al Universităţii Craiova şi al Naţionalei de Fotbal a României, în vârstă de 57 de ani, în timp ce circula la volanul unui autoturism Mercedes cu numărul DJ-89-SYL dinspre Calafat către Craiova, pe raza comunei Radovan, în condiţii de ceaţă densă, a efectuat o manevră în urma căreia a pătruns pe contrasens, unde s-a ciocnit violent cu un Renault Clio, condus de Constantin Dan Niţu, de 41 de ani, din comuna Moţăţei. În urma impactului, Renaultul s-a făcut praf, şoferul pierzându-şi viaţa. În autoturism se aflau cei doi copii ai săi, Andrei, de 15 ani, şi Andreea, de 17 ani, ambii elevi în Craiova, care au fost răniţi, fiind transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Ulterior, Andreea Niţu, care a suferit leziuni grave în urma impactului, a fost transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti.

Trimis în judecată în aprilie anul trecut

La mai bine de un an de la tragedie, după efectuarea tuturor expertizelor în cauză, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Silviu Lung pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. În rechizitoriu, anchetatorii au reţinut că vina pentru impact îi aparţine lui Lung, care circula cu viteză mare, neadaptată la condiţiile meteo-rutiere (83 – 89 km/h). Soţia bărbatului decedat în accident, fiica lui, care a fost rănită grav, totalizând 80 de zile de îngrijiri medicale, dar şi fiul, s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal. Dosarul a fost înregistrat pe 16 aprilie 2015 la Judecătoria Craiova, unde a fost analizat în camera preliminară, iar pe 23 iunie 2015 instanţa a dispus începerea procesului.

Ieri, magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa în dosar, Silviu Lung fiind găsit vinovat de ambele infracţiuni reţinute în sarcina sa. A fost condamnat, în baza prevederilor vechiului cod penal (legea mai favorabilă), la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi 6 luni de închisoare pentru vătămare corporală din culpă. Cele două pedepse au fost contopite în cea mai grea, de 1 an şi 4 luni închisoare, judecătorii dispunând suspendarea executării pe o perioadă de 3 ani şi 4 luni. Silviu Lung, care a achitat pe parcursul procesului, cheltuielile de spitalizare ale copiilor victimei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (6.182 lei), mai are de plătit 1.600 de lei cheltuieli judiciare. Daunele morale şi despăgubirile materiale, a căror valoare depăşeşte 150.000 lei şi 70.000 euro, vor fi achitate de firma la care Lung avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto, respectiv Astra Asigurări, prin lichidator judiciar, după cum au stabilit magistraţii craioveni. Sentinţa pronunţată la Judecătoria Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.