“Scrisoare pentru Basarabia”- concurs de eseuri pentru liceeni

0
468

Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi Consiliul Naţional al Elevilor au lansat ieri o campanie de promovare a valorilor identitare în rândul tinerilor sub sloganul “Tu al cui eşti?”. În cadrul acestei campanii vor fi promovate în rândul tinerilor liceeni din România principalele şti, precum şi alte elemente de cultură şi civilizaţie românescă care pot întări, prin cunoaşterea lor, sentimentul apartenenţei la un set de valori comune şi mai ales al mândriei de a fi român.

Primul proiect din cadrul acestei campanii se referă la popularizarea, în rândul liceenilor, a semnificaţiei datei de 27 martie 1918 şi se va desfăşura sub forma unui concurs de eseuri online cu tema “Scrisoare pentru Basarabia”. Tinerii liceeni din România sunt invitaţi să compună un eseu de maxim 6.000 de caractere, sub forma unei scrisori pentru românii din stanga Prutului, pe care să-l încarce online, pe platforma alcuiesti.ro, creată special în acest scop. Organizatorii vor oferi participanţilor la concurs 5.000 de exemplare din volumul “200 de ani de istorie a românilor dintre Prut şi Nistru”, coordonat de academicianul Ioan Aurel-Pop, precum şi trei mari premii constând în 3 laptopuri de ultimă generaţie.

Pentru a participa la concurs, elevii trebuie să elaboreze şi să trimită până la 20 aprilie un eseu de maxim 6.000 de caractere cu tema “Scrisoare pentru Basarabia” pe pagina www.alcuiesti.ro, care va pfi votat de publicul larg până pe 1 mai, urmând ca pe 9 mai să fie anunţaţi câştigătorii. Selecţia se va face în funcţie de numărul de voturi obţinute (50%), nota acordată de un juriu compus din reprezentanţii Institutului şi ai Consiliului Naţional al Elevilor (50%)

 

Casetă:

Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii şi încurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.

 

Casetă:

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică proprie, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, unică prin programele pe care le oferă tinerilor  români de pretutindeni.