Primăria Craiova: Apartamentele de pe „Caracal” nu sunt locuinţe sociale

0
668

Locuinţele din cartierul de pe strada „Caracal” vor fi terminate cu bani de la bugetul local, iar apoi vor fi vândute cumpărătorilor amatori. Autorităţile locale au ţinut să precizeze că apartamentele, deşi sunt finanţate din bani publici, nu au destinaţia de locuinţe sociale, adică nu vor putea fi acordate cu titlu gratuit sau închiriate în regimul apartamentelor ANL, întrucât municipalitatea urmăreşte să-şi acopere investiţia integral.  

Printr-un comunicat de presă, municipalitatea a ţinut să facă, ieri, câteva precizări legate de modul în care vor fi ocupate viitoarele locuinţe din cartierul de pe strada       „Caracal”. Astfel, autorităţile spun că toate locuinţele, inclusiv cele 250 de apartamente care vor fi oferite MApN-ului, sunt spre vânzare, la un preţ care va rezulta la final, şi nu oferite cu titlu gratuit sau închiriate după modelul locuinţelor ANL. „Anul acesta am bugetat construcţia primelor două blocuri din acest ansamblu rezidenţial, dar locuinţele vor fi vândute după finalizare, iar investiţia va fi recuperată. Aceste locuinţe nu vor fi acordate gratuit sau închiriate ulterior de către municipalitate, ele nu vor fi locuinţe de tip ANL”, se arată în comunicatul Primăriei Craiova.

Singura pierdere pentru craioveni este timpul

Autorităţile locale mai spun că, în urma nefinalizării proiectului imobiliar, Primăria Craiova a preluat, cu titlu gratuit, de la firma Shandong Ningjiang toată documentaţia, reprezentând proiectul tehnic şi avizele pentru lucrare, precum şi construcţiile deja existente pe şantier în momentul în care dezvoltatorul s-a retras. Aceste lucruri sunt contabilizate drept câştiguri, trecute în dreptul municipalităţii. „Singura pierdere pentru craioveni este timpul scurs de la demararea investiţiei şi până în acest moment, în rest discutăm doar de câştiguri: toate cheltuielile pentru aducerea în acest stadiu al proiectului au fost suportate de către constructor şi cedate cu titlu gratuit Primăriei Craiova. Şi nu este vorba de o sumă mică: 8 milioane de euro”, se mai arată în comunicatul de presă.

9,36 milioane de lei pentru demararea lucrărilor

Suma alocată demarării lucrărilor la ansamblul rezidenţial, pentru 2018, este de 9.366.000 lei, iar în acest moment se lucrează la caietul de sarcini pentru execuţie. Potrivit autorităţilor locale, primele două blocuri se vor realiza pe baza unui acord-cadru, execuţia urmând să înceapă chiar din acest an. «O sumă de 9,36 milioane de lei este alocată, de la bugetul local, pentru demararea lucrărilor la ansamblul rezidenţial de pe strada „Caracal”. Se va începe execuţia încă din acest an”, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că nu s-a vorbit niciodată despre ansamblul de locuinţe ca despre un proiect social, iar singura schimbare priveşte doar denumirea cartierului, care nu se va mai numi „cartierul chinezesc”. „O să facem solicitări de denumire. Probabil, fiind în zona Parcului „Romanescu”, îi vom spune cartierul Romanescu sau ceva asemănător», a mai spus Mihail Genoiu.

Toate locuinţele vor fi vândute

Pentru cele două blocuri cu zece etaje, cele mai avansate ca structură, municipalitatea şi-a propus să investească, aşadar, suma de 9,36 milioane de lei. Cele 250 de locuinţe de acolo trebuie să fie gata în doi ani şi puse apoi la dispoziţia MApN-ului, conform înţelegerii. Locuinţele nu vor fi cedate gratuit ministerului, ci vor fi vândute – ca şi toate celelalte apartamente din incinta ansamblului rezidenţial – cadrelor militare care vor dori să cumpere o locuinţă în perimetrul respectiv. Planul autorităţilor este ca, din banii obţinuţi din vânzarea acestor prime apartamente, să se construiască un al doilea lot de apartamente. Şi acestea vor fi scoase la vânzare, dar de această dată vor putea fi cumpărate de către craiovenii amatori să deţină în proprietate un apartament sau o garsonieră nouă. În ceea ce priveşte preţurile la care vor fi tranzacţionate locuinţele, autorităţile au precizat că acest lucru se va cunoaşte abia după ce se va încheia lucrarea.