Face 18 ani de pușcărie după ce și-a înjunghiat mortal un consătean

0
155

Un doljean de 43 de ani, din comuna Melineşti, satul Negoieşti, a fost condamnat, miercuri, 21 februarie a.c., la 18 ani de detenție pentru omor calificat. În luna iulie, anul trecut, bărbatul şi-a ucis un consătean în vârstă de 37 de ani, cu care se certase din cauza unei datorii. Fapta s-a petrecut în faţa unui bar din localitate, iar victima şi-a dat ultima suflare pe stadionul din localitate, unde fusese transportată cu o ambulanţă pentru a fi preluată de elicopterul SMURD. Sentința, pronunțată de Tribunalul Dolj, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Inculpatul a fost menținut în spatele gratiilor.

Reamintim că, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, desfăşurate împreună cu poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Dolj, autorul, Nicolae Vlăduţu, de 43 de ani, din satul Negoieşti, comuna Melineşti, şi victima, Nicuşor Lascu, de 37 de ani, aveau discuţii mai vechi din cauza unei datorii băneşti pe care victima ar fi avut-o la inculpat. Duminică, 23 iulie 2017, în jurul orei 16.00, Lascu şi Vlăduţu s-au întâlnit pe stradă, s-au certat din nou, s-au înjurat, iar în timpul scandalului Lascu l-a pocnit cu pumnul în faţă pe Vlăduţu.

Conflictul s-a stins pe moment însă, câteva ore mai târziu, pe la 19.30, Nicolae Vlăduţu s-a dus la un bar din localitate, unde se afla şi victima. Patronul barului a vrut să-l scoată pe Lascu pe uşa din spate, ca să evite alt scandal, însă acesta a insistat că nu are de ce să se ferească sau să se ascundă şi a ieşit prin faţă. Vlăduţu, când l-a văzut, a scos un cuţit pe care îl avea la el şi i-a aplicat o lovitură în zona toracică lateral-stângă. Bărbatul de 37 de ani a căzut la pământ, martorii, inclusiv autorul, au sunat pe numărul de urgenţă 112 solicitând o ambulanţă la faţa locului, ambulanţa a ajuns, l-a preluat pe Lascu şi l-a dus pe terenul de fotbal din localitate, unde ar fi trebuit să fie preluat de elicopterul SMURD.

Numai că nu a mai apucat, pentru că a decedat, după cum au constatat medicii. Nicolae Vlăduţu a fost ridicat, adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat de procurorul de caz, pe numele său fiind emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de omor. O zi mai târziu a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile, fiind și acum în spatele gratiilor.

Trebuie să achite despăgubiri în valoare de 179.000 lei

Pe 10 august 2017 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Nicolae Vlăduțu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, iar miercuri, 21 februarie a.c., instanța a pronunțat sentința. Nicolae Vlăduțu a fost găsit vinovat, fiind condamnat la 18 ani de închisoare. În plus, inculpatul trebuie să plătească soției și celor trei copiii minori ai celui ucis 179.000 lei, daune morale și materiale: „condamnă pe inculpatul Vlăduţu Nicolae la pedeapsa de 18 ani închisoare. Scade din durata pedepsei închisorii perioada reținerii şi arestării preventive de la 24.07.2017 la zi şi menţine starea de arest preventiv a inculpatului. Admite în parte acţiunea civilă formulată de Lascu Victoria Doina în nume personal şi ca reprezentant legal al minorilor Lascu Bogdan Nicuşor Adrian, Lascu Eduard Ionuț şi Lascu Oana Costinela. Admite în parte acțiunea civilă formulată de numitul Lascu Florian-curatorul minorilor. Obligă inculpatul la plata sumei de 4000 lei cu titlu de daune materiale -cheltuieli de înmormântare – şi la plata sumei de 100 000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă Lascu Victoria Doina (proporţia culpei fiind de 50%). Obligă pe acelaşi inculpat la plata sumei de 75 000 lei cu titlu de daune morale către minorii Lascu Bogdan Nicușor, Lascu Oana Costinela şi Lascu Eduard Ionuţ, respectiv câte 25.000 lei pentru fiecare minor”, se arată în hotărârea instanței. Judecătorii au instituit sechestru asupra locuinței inculpatului, care trebuie să achite și 2000 de lei cheltuieli judiciare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Craiova.