Klaus Iohannis propune Parlamentului patru obiective majore pentru 2016

0
195

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut ieri, în faţa Camerelor reunite al Parlamentului, asumarea a patru obiective majore pentru anul electoral, precizând că actuala clasă politică este în întârizere în a da răspunsuri la probleme majore- educaţia, sistemul de pensii, sănătatea, sistemul bugetar.

”Vă invit să asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016. Prima, vizează începutul recâştigării în politică. A doua, ţine de funcţionarea instituţiilor într-un stat democractic. A treia, priveşte continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese şi a câştigat respectul partenerilor externi şi, în fine, dar nu în ultimul rând, în zona marilor sisteme publice vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere”, a spus Iohannis.

Şeful statului a spus că actuala clasă politică este în întârziere în a da răspunsuri la câteva probleme majore de pe agenda cetăţenilor: educaţia, sănătatea, sistemul public de pensii, salariile bugetarilor şi declinul demografic. “Suntem în întârziere în a da răspunsuri esenţiale cu privire la preocupări majore de pe agenda cetăţenilor, inclusiv în perspectiva anului 2018, când vom sărbători centenarul Marii Uniri. Ce facem cu marile sisteme publice: educaţie, sănătate, pensii? Ce soluţii găsim pentru sutele de mii de tineri fără diplomă de bacalaureat, care se integrează greu sau deloc pe piaţa muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata într-un viitor nu foarte îndepărtat că sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică şi cum evităm un viitor în care România ar deveni lipsită de atractivitate ca forţă de muncă şi ca piaţă de desfacere şi va fi slăbită în cadrul UE din cauza scăderii demografice?”, a spus preşedintele.