Cioloş către primarii de comune: Să reducem la maxim alocările din Fondul de rezervă al Guvernului

0
103

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis ieri primarilor de comune din România că vrea reducerea alocărilor din Fondul de rezervă al Executivului, transmiţându-le totodată că ar fi bine să fie analizată trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor, nu pe amplasare.

Şeful Executivului a anunţat că va propune anumite soluţii care să atenueze fenomenele negative care au fost semnalate la nivelul administraţiei locale. ”Soluţiile pe care le vom propune trebuie foarte bine fundamentate, cu diferite alternative care să fie discutate public în mod serios şi responsabil, dincolo de interese electorale sau interese pe termen scurt şi trebuie să fie bazate pe informaţii corecte şi detaliate”, a declarat Dacian Cioloş. El a precizat că autorităţile publice locale trebuie să fie preocupate de atragerea unor investiţii directe în comunităţile locale, crearea de noi locuri de muncă şi implicit surse suplimentare la bugetele locale, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor locale, eliminarea evaziunii fiscale la nivel local, regândirea sistemului de impozite şi taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate.

În finalul discursului său, premierul a amintit că urmează un an electoral, ceea ce aduce o formă de presiunie suplimentară asupra administraţiei publice locale. Ţinând cont de realităţile politico-economice ale României, premierul s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea de creştere a alocaţiilor bugetare în următorii doi ani. ”Trebuie să spunem deschis că în următori 2 ani (2016-2017-n.r.) nu există perspectiva unor creşteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central sau al transferului a noi surse de venit. Noul Cod Fiscal oferă o relaxare fiscală care sperăm să aibă un efect benefic atât asupra dezvoltării economice, cât şi asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare, dar acesta, foarte probabil, nu se va manifesta imediat”, a declarat şeful Executivului.

În opinia acestuia, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului trebuie alocate resurse doar pentru urgenţe. “(…)Să reducem la maxim alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, care să fie destinate chiar numai pentru situaţii cu adevărat excepţionale, astfel încât să nu-i mai premiem pe cei neperformanţi”, le-a mai spus premierul primarilor prezenţi.

Premierul Dacian Cioloş s-a declarat preocupat de fragmentarea teritorială la nivel local, transmiţându-le primarilor din mediul rural că dacă nu sunt de acord cu desfiinţarea de comune şi sate, atunci trebuie să găsească soluţii pentru eficientizarea utilizării resurselor bugetare. La finalul discursului susţinut la Adunarea Generale a Asociaţiei Comunelor din România(ACoR), Dacian Cioloşa anunţat că doreşte, în afara relaţiilor la nivelul celor două Guverne, să stimuleze cooperarea la nivel local între România şi Republica Moldova. Referirea premierului a fost ocazionată şi de prezenţa în sală a unei delegaţii de primari din acest stat.