„30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020”

0
893

Experţii români şi străini din domeniul medical transfuzional, reprezentanţi din sistemul naţional de transfuzii, reprezentanţi ai pacienţilor, dar şi din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului au discutat despre situaţia sistemului naţional de transfuzie sanguine, despre îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii de transfuzie, dar şi despre necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.

Toţi participanţii la dezbaterea organizată pe 15 ianuarie la Palatul Parlamentului de către Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Compania Unifarm SA şi Comisia de Sănătate din Senat, au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat şi modernizat pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la sânge, produse şi derivate din sânge.

Centrele de transfuzii sanguine trebuie deschise sâmbătă şi duminică

“Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de siguranţă naţională, iar sistemul va primi atenţia cuvenită. Am organizat această dezbatere pentru a consemna toate punctele de vedere – din partea pacienţilor, experţilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii, marii consumatori de sânge şi furnizorii de produse din sânge. Pentru îmbunătăţirea activităţii avem în vedere măsuri pe termen scurt, dar şi măsuri pe termen mediu şi lung. Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nici o decizie între timp. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislaţiei în domeniu în beneficiul pacienţilor noştri”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Victor Costache. 

„Într-o săptămână, cel mult, consumăm tot ce recoltăm”

Cele mai recente statistici arată că nici măcar 2% din populaţia României nu donează anual sânge, adică de aproape 4 ori mai puţin decât media europeană, iar în acest sens centrele de donare de sânge organizează, în fiecare an, campanii ce au ca scop principal informarea cetăţenilor despre importanţa donării de sânge.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Craiova a demarat o campanie de donare sânge, intitulată „Te invit la ziua mea”, între orele 7.00-14.00, iar craiovenii au fost aşteptaţi la sediul centrului regional. „Este un eveniment denumit sugestiv – Te invit la ziua mea; pentru că nu întâmplător astăzi este ziua mea şi am ales să am alături prieteni, cunoştiinţe, voluntari care vin să doneze sânge pentru persoanele care au nevoie de transfuzie. Ştim că o persoană din trei primelte sânge atunci când are nevoie, iar cel mai frumos cadou pentru mine este să reuşesc să fac un bine mai multor oameni”, a spus Mariana Pădureanu, organizatoarea evenimentrului.

„Nevoia de sânge este foarte mare”

Prof.univ.dr Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Craiova a spus că donarea de sânge are un efect benefic şi asupra organismului atât la nivel fizic. Că este foarte bine să donăm sânge şi că ăsta este motivul pentru care există donatori permanenţi. Trebuie să uităm de miturile conform cărora starea noastră de sănătate ar avea de suferit. „Nevoia de sânge este foarte mare. Noi, într-o săptămână, cel mult, consumăm tot ce recoltăm. Sângele este perisabil, noi putem să-l păstrăm decât 5 zile de la data în care a fost furnizat”, a declarat prof.univ.dr Adriana Turculeanu. Potrivit directorului Centrului de Transfuzie, următoarea campanie de donare de sânge va avea loc la sfârşitul acestei luni între 31 ianuarie şi 1 februarie, la Casa Studenţilor din Craiova.

ANA-MARIA PETOLESCU