Secretarul de stat din MAI Chiper a fost demis de premier, şefii Romatsa şi IGSU au demisionat

0
334

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) Constantin Chiper (PNL) – responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă – va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni Romatsa (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), dar şi a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş – în acest caz solicitarea fiind adresată CSAT –, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, judeţul Cluj, soldat cu două victime – pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul al V-lea la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, Aurelia Ion. La scurt timp de la declaraţiile premierului, directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, a demisionat. Anterior, şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Ion Burlui, îşi înaintase demisia, după ce declarase, pentru Agerpres, că nu îşi impută nici o vină în cazul accidentului aviatic, dar că îl „doare sufletul” că incidentul s-a soldat cu victime.

„La Ministerul de Interne, Romatsa şi STS lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet. Am decis înlocuirea din funcţie a secretarului de stat Chiper, înlocuirea directorului general Romatsa şi a directorului de operaţiuni şi voi solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS şi înlocuirea şefului. Consider că intervenţia a fost un eşec, mă bucur foarte mult că au fost salvate cinci vieţi”, a spus premierul ieri. Spusele acestuia coincid cu concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, prezentat de vicepremierul Gabriel Oprea, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie. „Consider că aceste responsabilităţi, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate şi o nefuncţionare corespunzătoare şi că, în momente dificile, aceste instituţii trebuie să beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili să îşi asume responsabilităţi, să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsuri şi implicarea necesară în aceste situaţii cu totul şi cu totul speciale”, a continuat Ponta.

Radu Stroe ce aşteaptă?

Deciziile de demitere au fost luate după o discuţie cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi mai mulţi miniştri liberali, printre care şi ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reacţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din judeţul Cluj. Anterior acestei discuţii, ministrul Radu Stroe a declarat, la ieşirea din sediul MAI, că nu crede că va fi schimbat din funcţie şi că nu intenţionează să demisioneze. Întrebat dacă va fi schimbat de liberali, Radu Stroe a răspuns: „Nu ştiu, nu cred, mă duc acum la Guvern”. La întrebarea dacă intenţionează să îşi dea demisia, acesta a răspuns: „Nu”. Marţi seara, Stroe a declarat, răspunzând tot unei întrebări, că îşi reproşează că s-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviatică. „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”, a spus Stroe. De asemenea, el a spus că problema a fost „la localizare”.

STS trage spuza pe turta lui

Medicul Radu Zamfir (pasager al avionului) nu a dat nici un fel de coordonate geografice privind locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, iar epava avionului prăbuşit a fost găsită în aria indicată de STS, a declarat, ieri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea. „STS-ul nu a dat două coordonate greşite. A dat o singură locaţie, nu mai multe, una şi bună. Au fost şapte apeluri (n.r. –  de la pasageri ai avionului) de pe două telefoane mobile diferite din două reţele de telefonie diferite şi s-au primit aceleaşi semnale din două celule. Aceleaşi informaţii s-au primit din ambele celule, pentru aceeaşi zonă”, a spus Fulea. Potrivit acestuia, STS nu face localizare şi nici o interpretare a datelor. „Nu facem nici o interpretare a datelor, datele sunt luate dintr-un sistem informatic, puse pe o hartă şi harta este trimisă inspectoratelor de urgenţă. Interpretarea o face ISU, o face Jandarmeria, ei citesc harta”, a subliniat Adrian Fulea.

Doi morţi şi cinci supravieţuitori

Reamintim că pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul al V-lea la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, Aurelia Ion, şi-au pierdut viaţa marţi, după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 a aterizat forţat, luni după-amiaza, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor –, studenta şi cei doi membri ai echipajului – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.