Prestaţie de coşmar a Craiovei în derby-ul cu FCSB

0
430

FCSB – Universitatea Craiova 2-0

Au marcat: Man 41, Coman 44.

Arena Naţională, spectatori: 13.210.

FCSB: Bălgrădean – Planic, I. Cristea, Soiledis (12 L. Filip) – Creţu, Moruţan (82 Hora), Ov. Popescu, Panţâru – D. Man, Fl. Tănase (73 Vână), Fl. Coman. Antrenor: Bogdan Vintilă. Rezerve: A. Vlad – C. Manea, D. Nedelcu, Gnohere.

Universitatea Craiova: L. Popescu 5 – Vlădoiu 5 (71 Măţel) 4, Bălaşa 4, Acka 4, Vătăjelu 5 – Zakaric 6, Cosic 4 (59 Ivanov) 5, Cicâldău 5, Bancu 5 (18 Bărbuţ) 4 – Mihăilă 4, A. Ivan 4. Antrenor: Victor Piţurcă. Rezerve: A. Marinescu –Tiago Ferreira, Mateiu, Baiaram.

Arbitru: Marcel Bârsan 6. Asistenţi: Mircea Orbuleţ, Valentin Avram. Rezervă: Ionuţ Coza.

Observatori: Valentin Mateescu, Alexandru Deaconu.

De vreo 3 decenii căuta Craiova un alt succes în fieful Stelei, iar de câţiva ani nici nu știe dacă e cazul să-și pună problema încetării complexului, fiindcă rivala nu se mai are același nume că în noiembrie 89 și nici nu mai sălăşluieşte în Ghencea tradițională. Cert este că orgoliile au rămas, măcar la nivel de rating fiind vorba de două performere. FCSB este echipa cu puţini fani pe stadion, dar cu cei mai mulți telespectatori. În timp ce Craiova domină România şi caută challenger de câțiva ani la numărul de fani, în condițiile în care Liga 1 este lipsită de Timișoara, Rapid sau Petrolul.

Pițurcă și a început mandatul în Bănie cu un eșec în fața cuplului Becali-Vintilă și a continuat la fel de neconvingător, dar avea ocazia unei ultime impresii pozitive, tot contra echipei roş-albastre, culori în care Piţi a făcut istorie. FCSB și-a modificat traiectoria în campionat tocmai de când a bătut la Craiova și, având în mânecă și o restanță cu lanterna, aborda mai relaxată derby-ul.

Tactic, Gigi Becali a anunţat o mare surpriză pentru derby, dacă tot zisese Piţi că finanţatorul este prezenţa invizibilă de pe bancă, iar FCSB s-a prezentat într-un modul inedit, 3-4-3, aceasta fiind  „mutarea de graţie” a patronului-antrenor. Panţâru a fost urcat la mijloc, iar Soiledis a completat tripleta din apărare, însă grecul avea să se accidenteze rapid. N-a fost afectat prea mult planul iniţial, fiindcă nou-intratul Filip a acoperit postul, deşi iniţial Ovidiu Popescu coborâse stoper.

Şi Piţurcă a umblat la aşezare, trecând într-un 4-4-2 pe care l-a mai încercat răzleţ, părând încă nelămurit de potenţialul tactic al lotului său. Cosic a revenit în echipă după accidentare şi a făcut pereche cu Cicâldău în centru, Bancu şi Zakaric au asigurat benzile, iar atacanţii au fost două extreme de profesie, Mihăilă şi Ivan, pe care, dacă-i scoţi din margine, practic ţi-i autoanihilezi. Şi oltenii au avut parte însă de un forfait rapid, căpitanul Bancu ieşind din scenă după câteva minute. În consecinţă, Zakaric a schimbat partea, pentru a-i face loc în dreapta lui Bărbuţ.

Pentru prima ocazie a meciului aveam să aşeptăm o jumătate de oră, ea apărând după cursa lui Vlădoiu şi pasa pentru celălalt jucător under al Craiovei, Mihăilă, căruia nu i-a ieşit însă „scăriţa”. Replica a fost rapidă şi mult mai periculoasă, la un corner oltenii fiind nevoiţi să degajeze mingea de pe linia porţii. Până la pauză aveau să o scoată însă şi din plasă. Şi chiar de două ori. Man a scăpat pe contraatac şi n-a putut fi oprit nici prin fault de Acka, iar finalizarea a fost superbă, neînţeleasă de bietul Popescu. Dacă meciul s-a urnit greu, în ultimele minute ale primei părţi a fost un uragan, chiar dacă numai la o poartă, a oaspeţilor. Oltenii au fost knock-out, jaloane pentru tripleta irezistibilă din atacul lui Becali. Bălaşa s-a împletiticit pe construcţie, în faţa foştilor coechipieri, iar Coman a speculat şi a punctat din mijlocul careului. Groggy, oamenii lui Piţurcă aşteptau gongul care să-i salveze, dar a mai fost vreme şi pentru un penalty, obţinut de Coman, dar irosit de Tănase, în prelungiri.

Victor Piţurcă n-a găsit nici la pauză discursul şi soluţiile de resuscitare, echipa sa fiind departe de pretenţiile unui derby. Portarul Popescu a păstrat scorul decent în debutul părţii secunde, prin intervenţii excelente în faţa lui Tănase şi Florinel Coman. Replica avea să fie mai întâi hilară, cu două şuturi înspre inelul trei al arenei, date de Bărbuţ, dar treptat şi mai atractivă. Zakaric a fost periculos cu două şuturi de la distanţă, unul în bară, altul, aproape de ea, iar Ivan n-a prins colţul lung, după ce a răsucit ultimul apărător advers. Craiova n-a reuşit însă nici golul de onoare, şutul din prelungiri al lui Ivanov fiind respins de Bălgrădean.

Piţurcă începe şi termină sezonul propriu cu înfrângeri în faţa lui Gigi Becali, ultima impresie fiind chiar hâdă, iar mandatul său în Bănie este departe de aşteptările iniţiale ale fanilor. Craiova încă tremură pentru prezenţa în play-off, în timp ce FCSB îşi continuă marşul de urmărire a campioanei, CFR Cluj, cu şanse reale la titlu pentru trupa lui Gigi Becali.