Obiective ambiţioase pentru 2018, la Ostroveni

0
355

Primăria Ostroveni urmează să implementeze, în anul 2018, două proiecte foarte importante pentru comunitatea locală. Primul dintre ele vizează reabilitarea grădiniţei şi a căminului cultural din localitatea Lişteava. Acestea funcţionează în acelaşi imobil, care nu a mai beneficiat de investiţii de mai mulţi ani. De asemenea, în planurile primarului Silviu Preduş este inclusă şi reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară, aflat chiar în centrul comunei.

Silviu Preduş

Primarul comunei Ostroveni, Silviu Preduş, a precizat că demersurile pentru modernizarea acestei clădiri sunt destul de avansate, s-a terminat proiectarea şi urmează să se liciteze şi execuţia. „Pe acest proiect, am mers cu proiectarea şi execuţia separat. Serviciile de proiectare le-am licitat deja şi ne aflăm, acum, în faza următoare, de scoatere la licitaţie a execuţiei. Facem tot posibilul ca, în primăvara lui 2018, să avem desemnat deja un constructor şi să începem lucrările acolo”, a declarat primarul localităţii.

Căminul Cultural  va căpăta o nouă faţă

La grădiniţa de la Lişteava sunt înscrişi mai mulţi copii, aceştia învăţând în două grupe. Sălile de clasă au geamuri termopan şi sunt încălzite cu sobe pe lemne, fiind călduroase, dar autorităţile îşi doresc să asigure un confort şi mai mare pentru micuţi. Condiţii mult mai bune pentru desfăşurarea de diverse activităţi se urmăreşte să se asigure şi la căminul cultural. „Ne propunem să schimbăm condiţiile şi la căminul cultural. În primul rând, vrem ca toaletele să fie construite în interiorul clădirii şi să amenajăm şi o sală de festivităţi corespunzătoare, cu toate dotările necesare, pe care să o punem la dispoziţia copiilor”, a detaliat primarul Silviu Preduş investiţia pe care autoritatea se pregăteşte să o facă, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Părculeţ în imediata apropiere a grădiniţei de la Lişteava

Autorităţile au planuri mari şi în ceea ce priveşte terenul din imediata apropiere a grădiniţei de la Lişteava. Primarul localităţii se gândeşte că ar fi oportun să se utilizeze întreaga suprafaţă de teren, care este acum nefolosită, pentru amenajarea unui părculeţ. „Lângă grădiniţă, intenţionăm să amenajăm un mic loc de recreere pentru locuitorii din Lişteava. Există acolo o suprafaţă de teren nefolosită pe care putem să amplasăm băncuţe şi alei, chiar şi o fântână arteziană. Să iluminăm zona şi să facem spaţii verzi îngrijite. Cred că ar arăta foarte frumos şi oamenii s-ar bucura să aibă un mic părculeţ chiar lângă grădiniţă”, crede primarul din Ostroveni. Proiectul părculeţului se află, deocamdată, în stadiu de idee, autorităţile precizând că trebuie să găsească mai întâi banii pentru amenajare.

Teatrul de Vară va fi modernizat în totalitate

Șanse mai mari de reabilitare are Teatrul de Vară, care se găseşte chiar în faţa Primăriei. De mai mulţi ani, construcţia nu a mai fost folosită, iar autorităţile s-au gândit să nu o mai lase să se părăginească şi mai mult, ci să o modernizeze şi să o redeschidă pentru spectacole şi concerte, care se pot desfăşura acolo când vremea este frumoasă. „Am depus un proiect de reabilitare şi modernizare, pe AFIR, a Teatrului de Vară din localitate. Ne propunem să modernizăm întreaga clădire, să montăm scaune pentru public, o instalaţie de sonorizare şi una de iluminat a clădirii. Părculeţul de acolo trebuie şi el reamenajat ca să arate frumos şi să îi bucure pe toţi cei care îl vor vizita”, a expus planurile legate de acest obiectiv primarul localităţii. După ce vor fi terminate lucrările, autorităţile vor pregăti şi o festivitate pentru redeschiderea Teatrului de Vară.

Mai multe investiţii sunt aşteptate anul viitor

Autorităţile sunt optimiste şi în ceea ce priveşte viitorul comunităţii. Primarul Silviu Preduş speră că anul 2018 să fie mai bun pe plan economic, întrucât sunt aşteptate să se deschidă câteva investiţii de succes la Ostroveni. Una dintre acestea este centrul de creştere şi procesare a sturionilor, pe care un investitor străin l-a construit şi ar trebui să-l deschidă anul viitor. Tot în 2018, este programată să înceapă şi o investiţie în agricultură, o companie renumită Planasa, cu sediul în Spania, fiind interesată să cultive afine pe terenurile nisipoase de la Ostroveni. ”Suntem în discuţii şi cu alte firme care doresc să facă investiţii pe raza localităţii. Le oferim tot sprijinul nostru, convinşi fiind că acest lucru înseamnă locuri de muncă pentru locuitorii comunei noastre”, a ţinut să sublinieze primarul Silviu Preduş. Autorităţile locale sunt, din acest punct de vedere, deschise către orice idee de afacere în comună, sprijinind concret investitorii prin acordarea de facilităţi, taxe şi impozite la minim.

Foc de artificii şi şampanie, de Revelion

Locuitorii din Ostroveni aşteaptă, însă, acum sărbătorile de Crăciun, care sunt şi aici prilej de bucurie şi petrecere în familie. Spre deosebire de alte localităţi din judeţ, aici sunt mai puţini localnici plecaţi în străinătate, iar cei care muncesc în alte ţări sunt aşteptaţi acum să se întoarcă la părinţi şi rude. De Crăciun, locuitorii din Ostroveni petrec în familie, cu sarmale şi ţuică fiartă, cu friptură de porc şi vin roşu, adus din pivniţă, cu cozonacul făcut în casă. Peste alte câteva zile, de Revelion, oamenii ies în stradă, la miezul nopţii, pentru a întâmpina Noul An. Și în acest an, Primăria şi Consiliul Local au pregătit un foc de artificii, pe care îl vor urmări, ca de fiecare dată, de pe scările primăriei. Când anul 2018 îşi va face intrarea, vor ciocni cu toţii un pahar de şampanie şi îşi vor ura fiecare să aibă parte de sănătate şi toate să le meargă mai bine, în noul an.

„Le doresc locuitorilor din Ostroveni exact ce îmi doresc şi mie”

Și primarul Silviu Preduş le urează localnicilor să aibă un an mai bun, pe toate planurile: sănătate de fier, bani mai mulţi în buzunare şi înţelegere în familie. „Le doresc locuitorilor din Ostroveni exact ce îmi doresc şi mie: să fie sănătoşi tun, să aibă un an mai prosper şi pe plan financiar, iar în familiile lor să domnească pacea şi înţelegerea. Trebuie să fim optimişti cu toţii şi să credem că 2018 va fi un an mai bun, iar noi, cei de la conducerea primăriei, vom face tot posibilul să le fie mai bine oamenilor. Ne propunem proiecte noi, care să le facă viaţa mult mai frumoasă. Vrem să venim tot mai mult în sprijinul cetăţenilor şi să aducem la Ostroveni cât mai mulţi investitori, care să creeze locuri de muncă. Unul din obiectivele mandatului meu de primar, poate cel mai important, este acela de a le oferi oamenilor posibilitatea să rămână aici, în comuna, lângă copii şi familie. Dacă au unde să muncească, sunt convins că nimeni nu va mai alege calea străinătăţii şi a despărţirii de cei dragi. Pentru asemenea lucruri merită să lupţi ca primar şi eu îi asugur pe toţi că nu ne vom abate de la această cale. Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului să vă găsească alături de cei dragi şi să aducă în toate casele linişte şi bucurie. Iar pentru Noul An le doresc locuitorilor comunei noastre multă sănătate, putere de muncă şi belşug în toate. La mulţi ani!”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU