În 2017, la nivel national… AFIR în cifre : 1,7 miliarde de euro

0
537

La nivelul întregi ţări, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a organizat mai multe conferinţe de presă pentru a prezenta rezultatele obţinute în anul 2017. Ieri, a venit rândul celor de la Dolj şi Regiunea Olteniei să prezinte cifrele care de altfel, sunt demne de luat în seamă.  Se pare că  anul acesta, agricultura pe toate palierele ei, a salvat economia ţării.  

Directorul general adjunct al CRFIR 4 Sud-Vest Craiova, Dorel Stăicuţ, a precizat  că acest an a însemnat pentru AFIR o plată la nivel naţional de 1,7 miliarde de euro, adică, o depăşire cu 0,3 miliarde euro. “Pe parcursul anului 2017, Centrul Regional împreună cu Oficiile judeţene din regiunea Olteniei, mă refer la cele din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea au contribuit la această realizare. OJFIR Dolj s-a clasat pe primul loc la nivel national, având o plată de 22 de milioane de euro. Beneficiarii publici şi mă refer aici la primării de exemplu, nu au intrat în calculul plăţilor prin Oficiul Judeţean. Aceste date le găsiţi la nivelul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale”, a subliniat Dorel Stăicuţ.

OJFIR Dolj, locul I la nivel naţional

         Directorul OJFIR, Daniel Popescu a vorbit despre indicatorii obţinut la nivel de judeţ şi a menţionat faptul că, până la finalul acestui an, valoarea  absorbită  va creşte până undeva aproape de 40 milioane de euro. “Acest lucru s-a datorat unui colectiv foarte bine sudat, care a înţeles menirea pe care o are în acest an şi anume de a trage foarte tare pentru a realiza acest target impus de Ministerul Agriculturii şi de ministrul Daea către conducerea Agenţiei de la Bucureşti, Practic. Ministerul şi-a asumat ca până la finele acestui exerciţiu financiar, întreaga sumă pusă în joc de 8 miliarde de euro să fie absorbită. Şi faptul că anula acesta avem o  absorbţie de 1,7 miliarde de euro, ne îndreptăţeşte să crede că pânp la finalul exerciţiuluii aceste sume vor fi absorbite în totalitate”, a subliniat Daniel Popescu.

Până pe 31 decembrie se va înregistra o absorbţie de 170 milioane de euro

            Directorul adjunct al CRFIR 4 Sud-Vest Craiova a vorbit şi despre sumele plătite la nivelul Centrului şi despre clasamentul la nivel naţional după o monitorizarea a tuturor celor patru trimestre. “Ne-am clasat ca nivel de absorbţie pe locul II, iar ca sumă plătitoare, în trimestrul III, unde sumele au fost efectiv decontate şi vor fi decontate până la finele lui decembrie a.c, se poate vorbi de o performanţă unică în ceea ce priveşte CRFIR – 97 milioane de euro. Dacă adunăm şi celelalte 3 trimestre : I, II şi IV, atunci la CRFIR se va înregistra o absorbţie de 170 milioane de euro. Vreau să fac o menţiune, că beneficiarii publici reprezintă cam 40%, fiind o repartizare echilibrată în ceea ce privesc oficile judeţene. Pe ceea ce înseamnă privat, vreau să menţionez că OJFIR Dolj s-a clasat pe locul I, în ceea ce priveşte numărul de proiecte depuse, evaluate şi plat, urmându-l la mică distanţă Oltul. Sunt şi judeţe cu un potential agricol mai mare comparative cu celelalte judeţe : Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea. Numărul proiectelor depuse pe Dolj au fost peste numărul la care ne aşteptam, motiv pentru care o parte din proiecte depuse aici au fost reparatizate şi pe la alte Oficii Judeţene, asta şi ca urmare a unei colaborări foarte bune între aceste oficii judeţene”, a subliniat directorul Stăicuţ. La conferinţa de presă a mai luat parte şi directorul general al CRFIR 4 Sud-Vest Craiova, Daniel Bărbulescu.