Sevil Shhaideh, propusă pentru funcţia de premier al României

0
168

Sevil-Shhaideh-conferinta-800x597Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ieri, după consultările de la Cotroceni, că avea dreptul legitim să solicite pentru el funcţia de prim-ministru, dar că o “condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională” l-au făcut să nu solicite acest lucru “deocamdată”. “A trebuit să ţin cont de dorinţa de a face o propunere de prim-ministru care să îmi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: nu merge acolo pentru a construi un proiect personal, pentru a face acţiuni pentru presă”, a spus Dragnea. El a arătat că propunerea de premier pe care a avansat-o trebuie să îi dea garanţia că este “un om care munceşte, care ştie, care are determinare, care are capacitate de muncă şi de înţelegere”. Sevil Shhaideh (51 de ani), propusă de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, a fost ministru al Dezvoltării Regionale în anul 2015 în Guvernul Ponta. Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, este secretar de stat în acest minister.

“Aşa cum ştiţi, PSD a câştigat alegerile şi conform cutumelor şi din ţară şi din alte ţări eu aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcţia de prim-ministru în guvernul României”, a declarat Liviu Dragnea, după consultările de ieri dintre delegaţia PSD-ALDE şi preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţia PSD-ALDE au făcut parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi co-preşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

Dragnea a precizat că nu a solicitat funcţia de premier, ţinând cont de două aspecte. “Am ţinut cont de afirmaţiile repetate ale preşedintelui României şi în plan principal, nu secundar, de o lege în vigoare. Pentru mine legea nu reprezintă o chestiune secundară şi nu vreau ca vreun mandat pe care l-aş fi putut începe să fie prin forţarea unei legi în vigoare. O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine. Deocamdată! Dar nici nu pot să arunc peste umeri o responsabilitate uriaşă dată de un vot popular masiv, o răspundere care este a mea, pentru că eu am conceput şi realizat împreună cu colegii mei un program de guvernare care ne-a adus în principal aceste voturi”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a mai precizat, ieri, că Sevil Shhaideh reprezintă o propunere de premier în care el are “încredere totală”, o eventuală desemnare a acesteia dându-i posibilitatea să îşi asume că şi acţiunile viitorul Executiv vor urma în detaliu programul de guvernare al PSD. “A trebuit să ţin cont de dorinţa de a face o propunere de prim-ministru care să îmi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: nu merge acolo pentru a construi un proiect personal, pentru a face acţiuni pentru presă”, a spus Dragnea.

El a arătat că propunerea de premier pe care a avansat-o trebuie să îi dea garanţia că este “un om care munceşte, care ştie, care are determinare, care are capacitate de muncă şi de înţelegere”. Preşedintele PSD a spus că pe Shhaideh o recomandă pentru această funcţie “capacitatea de muncă, ştiinţa administraţiei, viziunea de dezvoltare” şi cunoaşterea “activităţii tuturor ministerelor”. Dragnea a spus că nu are nicio relaţie de rudenie cu Sevil Shhaideh şi că aceasta este membră a PSD din 2015.

“Aşteptăm desemnarea din partea preşedintelui. Sevil Shhaideh este o persoană pe care şi preşedintele o cunoaşte, cu care am lucrat împreună şi eu şi domnul preşedintele şi doamna Sevil Shhaideh. Sperăm ca această desemnare să vină mai repede”, a mai spus Dragnea. Întrebat la ce proiecte au lucrat împreună Sevil Shhaideh şi preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a precizat că este vorba de proiectele descentralizării şi regionalizării.

Dragnea a spus că Shhaideh este un om cu care el personal a lucrat “ani de zile” şi în care are “încredere totală”. “Sevil Shhaideh a fost ministrul Dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile, a lucrat cu mine nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar, din poziţia mea de vicepremier, am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale şi cunoaşte activitatea din toate ministerele. Este un om în care eu am încredere totală iar această propunere din partea mea este un mesaj puternic pe care îl transmit tuturor cetăţenilor că îmi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală şi pentru punerea în aplicare a programului de guvernare”, a spus Dragnea.

Cine este Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh, propusă de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, a fost ministru al Dezvoltării Regionale în anul 2015 în Guvernul Ponta. Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, este secretar de stat în acest minister.

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Sevil Shhaideh are un apartament în Constanţa, trei clădiri în Siria – în coproprietate cu soţul său – şi aproape 600.000 de lei în două conturi deschise în 2011.