Răsplătiţi cu premii pentru activitatea scriitoricească din anul trecut

0
512

premii scriitori 1Continuând tradiţia acordării premiilor pentru cele mai bune cărţi publicate în decursul anului precedent, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR) a organizat, şi anul acesta, o festivitate în cadrul căreia cei mai reprezentativi creatori au primit felicitări, o diplomă şi un „bonus” financiar pentru activitatea din 2015. Evenimentul s-a desfăşurat ieri, la restaurantul „Flora”, iar între participanţi s-au aflat scriitori nu numai craioveni, ci din întreaga Oltenie, cu toţii membri ai filialei locale a USR. Deşi răbdarea le-a cam fost pusă la încercare de prezentări în amănunt şi divagaţii, invitaţii au aşteptat curioşi să afle care dintre ei se regăseşte pe lista premianţilor întocmită de un juriu prezidat de conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu şi avându-i membri pe scriitorii Ioan Lascu, Ileana Roman, Ovidiu Ghidirmic şi George Sorescu. Premiul „Cartea Anului” a fost înmânat poeţilor şi profesorilor Gheorghe Dănişor şi Aurelian Zisu, celelalte distincţii ajungând la trei scriitori mehedinţeni. De asemenea, Filiala Craiova a USR a acordat şase diplome aniversare „pentru remarcabila creaţie literară” unor membri ajunşi la vârste „rotunde”.

„Craiova şi Oltenia îşi celebrează vârfurile culturale. (…) Mă bucur că ne vedem aici în număr mare pentru a-i premia pe cei mai buni dintre noi în anul trecut”, le-a spus invitaţilor preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu. Acesta a adăugat că spre jurizare a fost primit „un număr impresionant de cărţi, după părerea mea valoroase toate”, dintre care doar câteva au fost răsplătite cu premii.

Prof. univ. dr. Gheorghe Dănişor, premiat din nou de USR

premii Gheorghe DanisorPremiul „Cartea Anului” a fost înmânat prof. univ. dr. Gheorghe Dănişor, pentru volumul de versuri „Dincolo de dincolo”, apărut în 2015 la Editura „Scrisul Românesc”. Cadru didactic al Facultăţii de Drept din Craiova din anul 1996, iar în prezent conducător de doctorat la Facultatea de Drept şi Știinţe Sociale, Gheorghe Dănişor este autor a peste 20 de cărţi şi aproximativ 100 de articole publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii, între care şi premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru eseu pe anul 2001, dar şi premiul Uniunii Juriştilor din România pe anul 2002, premiul Academiei Române „Simion Bărnuţiu” pe anul 2004 şi premiul Academiei Române pe anul 2007.

carte Gheorghe Danisor„Domnul Gheorghe Dănişor este de o anumită configuraţie mentală şi profesională. E un om puternic, pentru că în domeniul Dreptului nu ai cum să nu fii puternic. Totuşi, acest om e capabil să scrie şi versuri. (…) Ca să ajungi de la domenii foarte concrete şi cu vocabular strict denotativ să scrii poezie mie mi se o performanţă. Aşadar, un om foarte exact, care are ca discurs alternativ şi metafora”, a remarcat Coşoveanu. Gheorghe Dănişor s-a declarat onorat să primească acest premiu. „Mă obligă, în viitor, să fac mai mult şi în domeniul poeziei”, a adăugat domnia sa.

Moment emoţionant pentru scriitorul şi profesorul Aurelian Zisu

premii Aurelian ZisuPremiul „Cartea Anului” i-a fost acordat şi scriitorului Aurelian Zisu, îndrăgit profesor la Colegiul Naţional „Carol I”, pentru volumul de versuri „Nopţile mele, nopţi…”, publicat la Editura „Aius”. Momentul a fost unul emoţionant pentru premiat, care a dedicat cartea fiului său, prematur dispărut dintre noi, în anul 2014. „Această carte – ca, de fapt, întreaga mea poezie – a trecut, în faza ei finală, în umbra unui eveniment tragic, moartea copilului meu, şi a trebuit să schimb ceva înainte de a o depune la editură. Îi mulţumesc soţiei mele, care de 41 de ani stă lângă un poet despre care domnul Beşteliu (n.r. – regretatul prof. univ. dr. Marin Beşteliu, critic şi istoric literar) spunea că scrie o poezie tragică”, a menţionat scriitorul, care, cu acest prilej, a citit câteva versuri din cartea premiată.

carte Aurelian ZisuAurelian Zisu a publicat, recent, tot la „Aius”, volumul „Azil”, care, potrivit editorului, continuă microepopeea personală începută în „Nopţile mele, nopţi…”, „în care eroul principal este propriul eu ajuns într-un moment de cotitură existenţială în care viaţa nu mai e viaţă, moartea nu mai e moarte şi poezia nu mai e doar poezie, ci este un strigăt în pustiu, este sânge însingurat, este durere descântată, este, în fine, vindecare a deznădejdii”.

Doi autori mehedinţeni, răsplătiţi pentru întreaga activitate din anul 2015

În cadrul festivităţii de ieri a fost acordat şi Premiul pentru Excelenţă scriitorului Titu Dinuţ, pentru volumul „Anotimpuri morgane” (Editura „MJM”). Originar din Șişeşti – locul unde altădată a zăbovit Nichita Stănescu, poet pe care Titu Dinuţ l-a cunoscut personal şi cu care a şi istorisit o întâmplare –, premiatul a fost prezentat de alt cunoscut autor mehedinţean, Ileana Roman, care l-a apreciat ca fiind „un scriitor complet”. Tot unor creatori din Mehedinţi le-au revenit şi cele două Premii pentru întreaga activitate pe anul 2015.

Primul – Florian Copcea, din Valea Copcii, comuna Șimian. „De vreo doi ani, Drobeta a devenit cartierul Băniei literare. Mă simt onorat şi vă mulţumesc şi dvs. că existaţi. Fiindcă, dacă nu am avea cititori, ce ar însemna oare creaţia unui poet?”, a declarat Florian Copcea. Despre domnia sa, Ioan Lascu, membru al juriului, a afirmat că „este un scriitor polivalent”, care „a debutat în 1984 cu un volum de proză scurtă, a continuat cu volume de poeme, iar între timp personalitatea dumnealui a căpătat complexitate, pentru că a cercetat în domeniile istoriei literare, folclorului şi etnografiei, documentelor”.

Acelaşi Premiu pentru întreaga activitate pe 2015 a fost decernat şi scriitorului Victor Rusu, personalitate a culturii mehedinţene, care se apropie de sărbătorirea a 75 de ani de viaţă şi a aproape 60 de ani de activitate în domeniul creaţiei artistice şi culturii. „Mă bucur enorm că aţi avut generozitatea să îmi acordaţi acest premiu. Am activat toată viaţa în şi pentru literatură, am sprijinit cât am putut fenomenul de creaţie şi oamenii care scriu” a ţinut să sublinieze Victor Rusu.

***

Cei cinci nu au fost însă singurii scriitori aflaţi în prim-planul festivităţii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Organizatorii au acordat mai multe Diplome Aniversare pentru remarcabila creaţie literară membrilor ajunşi la vârste „rotunde”: Nicolae Băbălău (70 de ani), Emil Lăzărescu (70 de ani), Mihai Duţescu (75 de ani), Ion R. Popa (75 de ani), Sonia Cuciureanu (75 de ani), Florian Saioc (85 de ani).

 

Premiile Filialei Craiova a USR pentru cărţi apărute în anul 2015:

  • Premiul „Cartea Anului”: Gheorghe Dănişor, pentru volumul „Dincolo de dincolo” (Editura „Scrisul Românesc”, Craiova)
  • Premiul „Cartea Anului”: Aurelian Zisu, pentru volumul de „Nopţile mele, nopţi…” (Editura „Aius”, Craiova)
  • Premiul pentru Excelenţă: Titu Dinuţ, pentru volumul „Anotimpuri morgane” (Editura „MJM”, Craiova)
  • Premiul pentru întreaga activitate pe anul 2015: Florian Copcea
  • Premiul pentru întreaga activitate pe anul 2015: Victor Rusu
  • Diplome aniversare pentru remarcabila creaţie literară: Nicolae Băbălău (70 de ani), Emil Lăzărescu (70 de ani), Mihai Duţescu (75 de ani), Ion R. Popa (75 de ani), Sonia Cuciureanu (75 de ani), Florian Saioc (85 de ani)