Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena îl va readuce la pupitrul dirijoral pe letonul Mariss Jansons

0
528

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, considerat a fi cel mai mediatizat concert de muzică clasică din lume, va fi dirijat de letonul Mariss Jansons şi va fi transmis în direct de televiziunile din peste 70 de ţări. Astfel, acest eveniment excepţional, tradiţional, consacrat valsului vienez şi compozitorilor din familia Strauss, va fi urmărit de aproape 50 de milioane de telespectatori, din Albania până în Uruguay, Australia, China, India, Japonia, Statele Unite ale Americii, Rusia etc. Director muzical al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, Mariss Jansons a fost aclamat deopotrivă de public şi de critică pentru concertul tradiţional de Anul Nou de la Musikverein, din capitala Austriei, şi în 2006. În România, evenimentul din 1 ianuarie 2012 va fi preluat în transmisiune în direct, între orele 12.15 şi 14.45, de TVR 1 şi de Radio România Muzical.

Prima zi a Noului An este marcată în mod tradiţional printr-un eveniment muzical de excepţie – concertul din capitala Austriei. În 2012, la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Viena se va afla dirijorul de origine letonă Mariss Jansons, care îi va succeda austriacului Franz Welser Möst, noul director muzical general al Operei de Stat din Viena, pe care l-aţi putut urmări dirijând tradiţionalul concert al Filarmonicii vieneze pe 1 ianuarie a.c.

Premiul Grammy şi „Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă”

Mariss Jansons s-a născut la 14 ianuarie 1943, la Riga, capitala Letoniei, tatăl său, Arvid Jansons, fiind, din 1960, dirijor asistent la Orchestra Filarmonică din Leningrad, sub conducerea lui Evgeni Mravinski. În toamna anului 2003 a fost numit dirijor principal la Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze (succedându-i lui Lorin Maazel), iar în septembrie 2004 i s-a oferit şi postul de director muzical la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam (ansamblu al cărui concertmaestru este, din 2006, violonistul craiovean Liviu Prunaru).

La 1 ianuarie 2006 a dirijat concertul de Anul Nou de la Viena, iar în 2007 a obţinut Premiul Grammy la categoria „cea mai bună interpretare orchestrală” pentru Simfonia a XIII-a de Dimitri Şostakovici împreună cu Orchestra Simfonică şi Corul Radiodifuziunii Bavareze şi cu solistul Sergei Aleksaşkin. În februarie 2009 a primit „Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă” (Österreichische Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst), cea mai înaltă distincţie acordată în Austria în acest domeniu.

Sub semnul muzicii familiei Strauss

Primul concert de Anul Nou de la Viena a avut loc la 31 decembrie 1939, iar din 1959 Televiziunea de Stat Austriacă a difuzat evenimentul în lume. Şi de această dată, pentru al 32-lea an, Sala Mare a Musikverein-ului, în care are loc an de an concertul, va fi decorată cu flori aduse din oraşul San Remo.

Ca întotdeauna, concertul de Anul Nou va sta sub semnul muzicii familiei Strauss, Marşul Radetzky şi Dunărea Albastră fiind nelipsite. Pentru 2012, programul este încă o surpriză, conform site-ului Filarmonicii vieneze, www.wienerphilharmoniker.at, urmând să fie anunţat în curând. Telespectatorii se vor putea bucura şi de momentele de balet transmise în cadrul concertului, filmate la Viena, protagonişti fiind solişti ai celebrei Opere din capitala Austriei.

Biletele se pot procura doar pe Internet, între 2 şi 23 ianuarie

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este, de fapt, cântat de trei ori: pe 30 decembrie, de la ora 12.00, pe 31 decembrie, de la ora 20.30, respectiv pe 1 ianuarie, de la ora 12.15, programele fiind identice. Fiecare bilet din cele 1.700 puse în vânzare pentru acestea se poate obţine numai în urma înscrierii pe Internet, pe amintitul site, şi a unei trageri la sorţi. Regulamentul este strict: se poate face o singură înscriere pentru fiecare concert, numai în perioada 2-23 ianuarie.

„Toţi participanţii vor şti, până la sfârşitul lunii martie, care e rezultatul tragerii la sorţi. Câştigătorii vor fi anunţaţi prin poştă că sunt posesorii râvnitelor bilete şi vor primi, ulterior, informaţii despre ce trebuie să facă mai departe”, explică reprezentanţii Filarmonicii vieneze. „Nu contează când faceţi înscrierile, şansele de câştig sunt egale pentru toţi participanţii. Nu există altă modalitate de a procura bilete pentru aceste trei concerte. Solicitările făcute prin orice alte mijloace, în afară de înscrierea pe site, nu sunt luate în considerare”, mai spun aceştia.

Un loc costă de la câteva zeci de euro la aproape o mie

Dacă ai noroc, ajungi să plăteşti biletul, deloc ieftin: de la câteva zeci de euro la aproape o mie. Pentru concertul din 1 ianuarie, o persoană nu poate cumpăra mai mult de două bilete, pentru fiecare achitând între 30 şi 940 de euro. Pentru concertul de Revelion, acesta costă între 25 şi 720 de euro, iar pentru cel din 30 decembrie – între 130 şi 380 de euro. Pe site-ul Filarmonicii vieneze există o schemă a locurilor din sală, care include şi categoriile de preţuri.