De ce au fost lăsați craiovenii în frig: / Ambele cazane ale CEO au căzut la datorie

0
561

CEO, unicul furnizor de energie termică pentru Craiova, prepară gigacaloria cu ajutorul a două cazane, ambele uzate și cu probleme. Unul dintre ele s-a defectat încă din vară și, tot de atunci, a fost trimis la reparații. Cum frigul a venit mai devreme, CEO a fost nevoit să înceapă furnizarea de căldură pentru populație numai cu celălalt cazan, singurul funcțional. În mai puțin de o lună, acesta a crăpat de două ori, timp în care cei 200.000 de craioveni racordați la rețeaua termică au fost lăsați în frig.

Primarul Mihail Genoiu a ieșit, ieri, într-o conferință de presă, pentru a-și cere scuze de la craioveni pentru faptul că au fost lăsați fără agent termic, de două ori până acum. Edilul a explicat că nici Termoficarea și nici autoritățile nu au vreo vină față de această situație, problema plecând de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), care nu și-a reparat la timp instalațiile de producere a aburului fierbinte, pe baza căruia se prepară gigacaloria cu care se încălzește Craiova.

Concret, furnizorul se bazează pe două cazane de mari dimensiuni. Unul dintre acestea s-a defectat din vară și a fost trimis la reparații. „La CET 2, lucrurile nu stau tocmai bine, în sensul că acolo există două grupuri de producere a energiei termice. Grupul nr. 1 se află într-un proces de reparație capitală. Acest proces a început încă din lunile de vară, care trebuia să fie gata și dat în folosință odată cu pornirea centralei pentru furnizarea energiei termice la locuitori, dar nici la ora aceasta nu este gata. Și s-a lucrat într-un singur grup – grupul nr. 2 – care a cedat și atunci, și acum”, a explicat Genoiu.

O avarie de proporții a înghețat orașul

Alimentarea cu energie termică a celor 200.000 de craioveni, câți sunt racordați, în acest moment, la rețeaua publică, a stat pe umerii unui singur cazan. Instalația a crăpat o dată la mijlocul acestei luni, și încă o dată în noaptea de marți spre miercuri. Când conducerea CEO a sesizat o avarie, cazanul respectiv a fost decuplat pentru reparații. Din acel moment, Craiova a rămas iar fără agent termic. „Din informațiile pe care le-am obținut de la CEO, acest lucru se va remedia astăzi, până în jurul orei 22.00, maxim 23.00 (n.r. – noaptea trecută), dar rămâne de văzut dacă se poate rezolva…”, a promis, ieri, Genoiu.

Prin urmare, CEO urma să pună în funcțiune grupul nr. 2, în jurul orei 23.000, astfel încât craiovenii să nu petreacă totuși noaptea în frig. Din această dimineață, trebuia să fie pornit și celălalt cazan, de la grupul nr. 1, care între timp a fost reparat. „La grupul nr. 1, a trebuit să fie reparat rotorul de la o turbină de mare capacitate, care se face la o singură unitate din țară, în București. Acolo au fost întârzieri, pentru că acel rotor a venit abia după o lună”, a mai spus Genoiu. 

Un cazan nou ar fi prea scump chiar și pentru CEO

Prin urmare, de astăzi, încălzirea orașului ar trebui să fie asigurată în mod normal, cu ambele cazane funcționale. Autoritățile din Bănie își pun însă problema ce se s-ar întâmpla, totuși, dacă CEO ar avea probleme și mai serioase decât atât, cum sunt cele cu alimentarea cu cărbune, instalațiile furnizorului mergând pe acest combustibil. „Craiova depinde de această centrală și, bineînțeles, că ne întrebăm ce se întâmplă dacă CEO are probleme sau dacă producția de cărbune are probleme?”, și-a pus întrebarea primarul Craiovei.

Potrivit acestuia, conducerea CEO a făcut unele demersuri în acest sens, anume au fost achiziționate două grupuri de mare capacitate care funcționează pe gaze, grupuri care se montează acum și care se spune că vor da independență CET-ului față de producția pe cărbune. „Dacă, la un moment dat, CET-ul ar avea ceva de suferit pe producția de cărbune și nu ar mai putea să asigure agentul termic, automat CET 2 Craiova va fi viabilă pe cele două grupuri pe care le are în co-generare pe gaze”, a explicat primarul. Cele două grupuri sunt marca Bosch și vor fi funcționale în februarie 2019. Pe de altă parte, achiziția unui cazan pe cărbune este o investiție scumpă – în jur de 80 milioane de euro – pe care conducerea CEO a spus că nu și-o permite.

Primăria Craiova revine cu soluția comasării

Soluția pe care o avansează Primăria Craiova este una mai veche, și anume cea de unire, prin comasare, a societății de termoficare cu CEO. Autoritățile locale spun că există studii făcute în acest sens, unul realizat la comanda municipalității în anul 2013 și altul solicitat chiar de către CEO, iar ambele merg pe aceeași idee ca producția și distribuția agentului termic să se afle sub aceeași umbrelă, din punct de vedere juridic. „Nu s-a pus niciodată problema desființării termoficării, pentru că societatea de termoficare este cea care face distribuția, cea care are în primire rețele de distribuție și coloanele din punctele termice și cele din blocurile cetățenilor. Restul, adică cazanele, grupurile și magistralele sunt cele care produc și cele mai mari probleme sunt ale CEO și țin de CET 2 Craiova”, a explicat Genoiu.

Avantajul care ar decurge din această comasare a celor două entități ar fi unul foarte mare, mai spun autoritățile, în sensul că abia atunci s-ar putea accesa proiecte cu finanțare europeană pentru modernizarea instalațiilor, atât cele care se află acum în interiorul CEO, cât și cele cu care funcționează Termo, ba mai mult s-ar putea accesa fonduri și pentru distribuția pe orizontală, o soluție modernă despre care se tot vorbește la Craiova.